Dlaczego liliowiec to kwiat jednego dnia?
Bo rano pojedynczy kwiat się rozwija, a wieczorem zamiera i kolejnego dnia rozwija się następny. U nowszych odmian kwitnienie przedłużono do 36 godzin. Anglicy nazywają je jednodniowymi liliami. Na pędach kwiatowych jest dużo pąków, więc okres kwitnienia rośliny jest dość długi. Czas kwitnienia liliowców w zależności od odmiany trwa od maja do początku września. A jest w czym wybierać, bo gatunków jest około piętnastu, i wszystkie delikatnie pachną. Liliowce to byliny kłączowe o kielichowatym kształcie kwiatów i dużej palecie barw. Zdobywają coraz większą popularność za sprawą długowieczności, małych wymagań glebowych, łatwości w uprawie, wytrzymałości na niesprzyjające warunki (suszę i mróz), odporności na choroby i szkodniki.
Zobacz też: Prosty trik ogrodników. Dzięki temu byliny będą zdrowsze i bujniejsze
Jak wyglądają liliowce?
W uprawie znajdują się przeważnie mieszańce powstałe z wielu gatunków, różniące się wielkością, barwą czy strukturą kwiatów, porą kwitnienia oraz zimotrwałością liści. Kwiaty mogą być pojedyncze o szerokich płatkach bądź pełne o różnej szerokości i długości płatków, a także jedno- lub dwubarwne. Mogą być kwiaty pajęczaste o wąskich i poskręcanych płatkach bądź gładkie z postrzępionymi lub kędzierzawymi brzegami. Ostatnio pojawiły się liliowce trójkolorowe z zieloną gardzielą. Najczęściej poszukiwane są odmiany o bardzo dużych kwiatach, których średnica osiąga 20 cm i więcej, jak u Balt Eagle, których kwiaty mają czerwone płatki z żółtą gardzielą czy np. Pastel Classic o różowoliliowym kolorze płatków. Najciemniejsza jest Black Ambrosia o prawie czarnych kwiatach z zieloną gardzielą. Warto pamiętać, że kwiaty nie wybarwią się na miarę swoich możliwości, gdy zostaną posadzone w cieniu. Wyróżniamy liliowce karłowe dorastające do 30 cm wysokości, a także odmiany wysokie osiągające 1,5 m wysokości.
Stanowisko pod uprawę liliowców
Liliowce wymagają słonecznego bądź lekko zacienionego stanowiska, próchnicznej, żyznej gleby o odczynie lekko kwaśnym, choć w mniej zasobnym podłożu równie dobrze sobie radzą. W czasie kwitnienia wymagają regularnego podlewania. Mogą w jednym miejscu rosnąć nawet 30 lat, ale żeby pięknie i obficie kwitły, dobrze jest dzielić karpy i przesadzać w nowe miejsce. Karpę należy wykopać widłami szerokozębnymi, by nie pokaleczyć korzeni, usunąć nadmiar ziemi i podzielić na mniejsze części, na których znajdują się zdrowe korzenie i co najmniej trzy wachlarze liści, które warto skrócić do połowy, by roślina nie traciła wody. Karpę należy posadzić bezpośrednio po podziale, tak by korzenie były przykryte 3-centymetrową warstwą ziemi, i podlać.
Najlepiej się prezentują liliowce posadzone w grupach. Będą dobrymi partnerami na rabatach z tawułkami, funkiami, irysami, trawami ozdobnymi, różami, żurawkami, paprociami. Jako ciekawostkę można dodać, że pączki mają słodki smak z pikantną nutą i jada się je marynowane i gotowane, ale należy liczyć się również ze skutkami ubocznymi, bo można być na nie uczulonym.
Małgorzata Wyrzykowska
