Jakie stanowisko pod jeżynę i kiedy ją sadzić?
Jeżyna wymaga ciepłego, słonecznego stanowiska oraz lekko kwaśnej, żyznej, próchnicznej i lekko wilgotnej gleby. W celu utrzymania odpowiedniej wilgotności podłoża należy zastosować ściółkowanie w postaci zrębków, kory lub innego materiału organicznego. Rośliny sadzimy późną jesienią w odstępach 2–4 m, w zależności od formy prowadzenia szpaleru. Przed sadzeniem do dołka warto podsypać warstwę dobrze rozłożonego kompostu.
W jaki sposób przycinać jeżynę?
Prowadząc uprawę, nie pozwólmy, by krzew wypuścił wiosną zbyt dużo pędów, które będą owocowały w przyszłym roku. Pozostawione wszystkie będą wątłe, co wiąże się ze słabym owocowaniem. Nadmiar pędów powoduje zarówno drobnienie, jak i słabe wybarwienie owoców, a także wpływa na zdrowotność rośliny, bo w zbyt gęstym krzewie łatwiej rozwijają się choroby, szczególnie grzybowe, z uwagi na słabą cyrkulację powietrza i słaby dostęp promieni słonecznych. Pędy słabe i cienkie należy zatem wyciąć tuż przy ziemi. Ponieważ roślina podczas sezonu wypuszcza kilkakrotnie młode pędy, trzeba ten zabieg powtarzać. Zostawiamy około 5 pędów najsilniejszych, które należy podwiązać.
Którą formę prowadzenia pędów jeżyn wybrać?
Pozostawione roczne pędy mają tendencję do szybkiego wzrostu i wymagają systematycznego podwiązywania do podpór lub rozciągniętych drutów. Ponieważ rośliny mocno się rozrastają, potrzebna jest mocna konstrukcja. Krzewy można prowadzić na kilka sposobów. Jeden z nich – forma kolumnowa – polega na przywiązaniu sznurkiem wszystkich pędów do jednego palika. Wygląda imponująco, bo kwiatostany wyrastające na zewnątrz krzewu obsypują go kwiatami, tworząc kwietną kolumnę. Inną metodą jest prowadzenie krzewu w formie litery V – do jednej tyczki przywiązujemy pędy jednoroczne, a do drugiej owocujące. Można również rozłożyć pędy wachlarzowo, ale w tym przypadku każdy z nich musi być przywiązany osobno. Ta forma jest najbardziej pracochłonna, ale też młode pędy mieszają się z owocującymi, tworząc bałagan.
Jak skracać pędy jeżyn giętkich, a jak sztywnych?
Bez względu na metodę, którą zastosujemy, należy skracać pędy na wysokości 1,80–2 m, czyli w zasięgu ręki. Skrócony pęd wytworzy pędy boczne, na których zawiążą się kwiatostany. Wśród odmian u nas uprawianych są takie o pędach giętkich, które można rozpinać według własnego pomysłu, ale są również takie o pędach sztywnych, które łatwo się łamią podczas rozpinania. Te najlepiej skracać. W zależności od odmiany na całej długości pędu lub tylko w górnej części wyrastają pędy boczne, które należy przyciąć, gdy osiągną 30 cm długości. To sprawi, że krzew nie będzie się zbytnio rozrastał na boki.
Po skończonym owocowaniu, przed zimą, krzewy powinny być odpowiednio uformowane i mieć wycięte pędy dwuletnie, czyli owocujące. Wycinamy je sekatorem tuż przy ziemi i usuwamy, gdyż mogą być siedliskiem chorób grzybowych lub zasiedlone przez szkodniki.
Przeczytaj również:
Małgorzata Wyrzykowska
