StoryEditorWiadomości rolnicze

Jesienny siew warzyw przyspieszy plon

03.10.2014., 14:10h
Uprawa warzyw z siewu ozimego przynosi wiele korzyści. Mamy możliwość uzyskania o kilka tygodni wcześniej zbiorów, co zwiększa szansę na intensywniejsze wykorzystanie powierzchni przeznaczonej pod uprawę.

Warzywa nadające się do uprawy ozimej muszą charakteryzować się niskimi wymaganiami cieplnymi, być odporne na spadki temperatur poniżej 0°C oraz wcześnie rozpoczynać wiosenną wegetację. Do takich warzyw należą: pietruszka, marchew, cebula, czosnek, koper i szpinak.

Wybór miejsca

Pod uprawę warzyw ozimych powinniśmy wybrać miejsce słoneczne, najlepiej o wystawie południowej, która umożliwi szybkie nagrzanie wiosną. W wybranym miejscu nie powinny tworzyć się zastoiska wodne spowodowane wiosennymi roztopami. Najlepsze stanowiska to te położone na glebach lekkich, przepuszczalnych i o dużej zawartości substancji organicznej, czyli ziemi nawożonej przefermentowanym kompostem, obornikiem lub z przekopanymi nawozami zielonymi. 

Po zbiorach przedplonów i dokładnym oczyszczeniu z resztek roślinnych możemy zastosować nawożenie mineralne. Jeżeli wcześniej uprawialiśmy rośliny na dobrze wynawożonej glebie, teraz możemy z niego zrezygnować. Na mniej żyznym stanowisku oprócz kompostu można zastosować nawozy potasowe i fosforowe w ilości ok. 20 g/m2 soli potasowej i tyle samo superfosfatu potrójnego granulowanego. Następnie dokładnie przekopujemy i starannie wyrównujemy powierzchnię grabiami. Ograniczy to stratę wilgoci przed siewem, a także zapobiegnie zbieraniu się wody w zagłębieniach w okresie zimy i wiosny. Stojąca woda prowadzi do zamierania nasion oraz wysadzonych cebul. 

Termin też ważny

Od końca września do połowy listopada możemy wysadzać czosnek. W pierwszej i drugiej dekadzie października wysadzamy dymkę i cebule szalotki. Pamiętajmy, że zarówno ząbki czosnku, jak i dymka czy cebule szalotki muszą się dobrze ukorzenić przed zimą. Marchew i pietruszkę wysiewamy na przełomie listopada i grudnia, tuż przed zamarznięciem ziemi. Od połowy listopada aż do mrozów możemy wysiewać koper. Podczas siewów ozimych zwiększamy ilość nasion mniej więcej o 50% w porównaniu z siewem wiosennym. Przy zimowej uprawie szalotki i cebuli dymki ważny jest materiał nasadzeniowy – powinien zawierać się w przedziale 20–25 mm średnicy. Cebule sadzimy na głębokość 5 cm, tak aby szyjka była pod ziemią. Zapobiegniemy tym sposobem wyrastaniu cebul jesienią w szczypior. Cebule sadzimy w rozstawie 3 × 20 cm, szalotkę natomiast 4 × 20 cm. 

W przypadku sadzenia czosnku należy kierować się podobnymi kryteriami, a zatem wybierać tylko ząbki duże, gdyż plon zależny jest od wielkości zastosowanego materiału nasadzeniowego. Im większe ząbki, tym większy plon. Ząbki sadzimy w rozstawie 6–10 × 30–40 cm, na głębokości 5–8 cm. 

Nasiona marchwi i pietruszki wysiewamy na głębokość 2–3 cm, zużywając ok. 7 g nasion na 10 m2. Na podobną głębokość wysiewamy szpinak w rzędach 20–30 cm, zużywając ok. 4 g na 1 m2

Koper wysiewamy na głębokość 1–2 cm w rzędy lub rzutowo, zużywając od 1 do 2,5 g nasion na 1 m2.

Małgorzata Wyrzykowska

 
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 09:15