W dni korzenia warto wysiać rośliny na poplon
Pierwszy dzień jest pod znakiem korzenia, więc należy przerwać zbyt gęsto rosnące rośliny korzeniowe.
Marchew, pietruszkę czy pasternak po tym zabiegu opryskać Bioczosem, by zmylić połyśnicę marchwiankę, która uszkadza korzenie. To również dobry czas na wysiew roślin poplonowych, w tym gorczycy.
W dni kwiatu warto zmienić coś w kompozycjach kwiatowych w donicach i na rabatach. Można już rozejrzeć się za kolorowymi chryzantemami, dekoracyjnymi trawami, ozdobnymi kapustami. Uprzątamy przekwitłe kwiatostany na bylinowej rabacie liliowców, kosaćców czy floksów.
Kiedy najlepiej wysiać sałatę, a kiedy posadzić truskawki?
Dni liścia to czas na drugą odsłonę warzyw liściowych, które dojrzeją pod koniec sezonu. To czas wysiewu nasion roszponki, szpinaku, sałat oraz sadzenia jarmużu. Wolne zagony obsiewamy roślinami na nawozy zielone, których zadaniem jest dostarczenie glebie materii organicznej. Ścinamy i suszymy jednoroczne i wieloletnie zioła, takie jak bazylia, tymianek, cząber.
Dni owocowe sprzyjają sadzeniu truskawek i poziomek, a także cięciu jabłoni i gruszy oraz drzew pestkowych, które zakończyły owocowanie. Zbieramy fasolę, kisimy ogórki, robimy przetwory z pomidorów, papryki, śliwek, borówek i innych.
W dzień owocu warto zakisić ogórki
Tuż przed pełnią możemy rozsypywać warstwę ściółek na rabatach kwiatowych. Pozyskujemy sadzonki łodygowe bodziszków, bergenii i żurawek. Łatwo da się je ukorzenić, stosując preparat ukorzeniający i torfową ziemię wymieszaną 1 : 1 z perlitem.
Po pełni w dni liściowe pracujemy przy ziołach rosnących na wysokich grządkach i w pojemnikach. Po ścięciu pędów do suszenia rośliny podlewamy gnojówkami roślinnymi, najlepiej z pokrzyw, by ponownie odrosły.
Dni owocu wykorzystajmy na kwaszenie ogórków, bo czas ku temu najlepszy. Nadal wykonujemy letnie cięcie jabłoni i gruszy, a także winorośli, usuwając m.in. pasierby. Te czynności należy wykonywać tylko podczas suchej i słonecznej pogody.
Kiedy zbierać warzywa korzeniowe?
Dni korzenia to uzupełnianie ściółek, które zahamują parowanie wody i wzrost chwastów. Zbieramy warzywa korzeniowe i likwidujemy zagony roślin kończących wegetację.
W dni kwiatu można wysiać orliki, naparstnice, margerytki czy niezapominajki. Sadzimy bulwy zimowitów, chryzantemy, rozchodniki, wrzosy. Rośliny, które zostały porażone przez choroby grzybowe, należy opryskać wyciągiem ze skrzypu.
W dni liścia na warzywnych zagonach siejemy gorczycę na zielony nawóz, kontynuujemy wysiew sałat, roszponki, kopru, sadzimy iglaki, drzewa i krzewy liściaste, a także zakładamy trawniki.
Małgorzata Wyrzykowska