W Polsce jadano marka kucmerkę od średniowiecza, lecz z czasem zastąpiły go ziemniaki. Uznawany był kiedyś za afrodyzjakMałgorzata Wyrzykowska
StoryEditorSłodkie korzonki marka kucmerki

Mało znane warzywo sprzed lat. Marek kucmerka: łatwy w uprawie i pyszny

14.12.2025., 10:00h

Roślina marek kucmerka jest prawie zapomnianą rośliną bylinową, kiedyś uprawianą dla smacznych korzonków/ Jak ją jeść i jak uprawiać?

Oryginalne warzywo z rodziny selerowatych

Marek kucmerka jest prawie zapomnianą rośliną bylinową, kiedyś uprawianą dla smacznych korzonków. Pod tą nieco zabawną nazwą kryje się wyjątkowo smaczne warzywo z rodziny selerowatych. Marek, podobnie jak topinambur, jest odporny na mróz i może rosnąć w warzywniku przez wiele lat. Nasiona wysiewamy albo wczes­ną wiosną, albo jesienią wprost do gruntu. Spokojnie można rozmnażać przez podział, a najwygodniej jesienią podczas zbiorów. Wtedy grubsze i okazalsze korzenie przeznaczamy do spożycia, natomiast te drobniejsze kłącza sadzimy z powrotem.

Jak jeść korzenie marka kucmerki?

Korzenie marka możemy jeść na surowo, gotować jak skorzonerę, piec lub blanszować, ale na surowo smakują najlepiej – są chrupkie, o smaku orzecha włoskiego, po ugotowaniu natomiast jest sycący i doskonale zastąpi ziemniaki, ryż lub kaszę.

Bulwy marka kucmerki są podłużne z rozgałęzieniami do 15 szt. o różnej grubości. Miąższ korzeni jest biały. Z bulwy wyrasta łodyga dorastająca do 1,5 m wysokości, która jest sztywna, jasnozielona, czerwona u podstawy. Na wierzchołkach silnie rozkrzewionej łodygi wiążą się białe kwiaty zebrane w baldachy, które otwierają się dopiero wieczorem, o pięknym, miodowym zapachu.

Jakiego stanowiska potrzebuje marek kucmerka?

Nadziemne części marka zanikają pod koniec wegetacji i warto miejsce, w którym roś­nie, zaznaczyć, by nie uszkodzić korzeni podczas prac uprawowych i przekopywania grządek. Jego uprawa jest łatwa. Roślina nie ulega presji szkodników ani nie popada w choroby. Aby zapewnić sobie dobre plony, warto jednak poświęcić markowi trochę uwagi i zadbać, by miał słoneczne stanowisko, żyzne i wilgotne oraz głęboko spulchnioną glebę. Nasiona wysiewamy powierzchniowo, lekko wklepując w glebę jesienią, co jest korzystniejsze, ponieważ nasiona przejdą naturalną stratyfikację zimą lub wczesną wiosną, po wześniejszym 3-miesięcznym przechowywaniu nasion przed siewem w lodówce, po wzejściu, w fazie 2–3 liści właściwych, siewki rozsadzamy, by zapewnić im 30-centymetrowe odstępy w rzędzie. Wiosną można marka kucmerkę rozmnażać przez podział karp, ale każda część musi mieć minimum trzy korzenie.

Czym podlewać marka kucmerkę?

Ponieważ roślina jest wrażliwa na chwasty, trzeba zapewnić jej czyste stanowisko pozbawione chwastów trwałych, a podczas wegetacji często przeprowadzać zabiegi odchwaszczania. Korzystne jest również podlewanie gnojowicą. Lubi wilgoć, więc podczas letnich upałów i w okresach suszy pamiętajmy o podlewaniu podłoża. Korzenie można kopać, dopóki ziemia nie zamarznie. Wykopane i ułożone w wilgotnym piasku w chłodnym pomieszczeniu zachowują świeżość przez kilka tygodni.

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2025 10:02