StoryEditorWiadomości rolnicze

Na zielony nawóz

01.08.2016., 13:08h
W celu zwiększenia zasobności i żyzności gleby stosujemy nawozy zielone. To bardzo ważny składnik utrzymania właściwości gleby i zawartości próchnicy i innych składników pokarmowych. 

Nawozy zielone mają również inne właściwości, których pozbawione są pozostałe nawozy organiczne. Najważniejsza z nich to umiejętność przenoszenia składników pokarmowych z głębszych warstw gleby. Ponadto doskonale się uzupełniają z innymi roślinami w zmianowaniu, a także tworzą okrycie gleby, przeciwdziałając erozji. Dodatkowo ograniczają zachwaszczenie i, co równie ważne, motylkowe wnoszą azot do gleby, dzięki brodawkom korzeniowym...

Cały artykuł przeczytacie Państwo w  numerze 32/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 11:35