Kiedy zbierać warzywa strączkowe na ziarno?
Warzywa strączkowe na suche ziarno zbieramy, gdy są suche strąki. Wybieramy dzień suchy, ciepły i słoneczny. Po zbiorze dosuszamy strąki w przewiewnym i suchym pomieszczeniu i dopiero wyłuskujemy nasiona.
Kiedy zbierać cebulę?
Cebulę zbieramy, gdy co najmniej 60% roślin ma załamany szczypior, który jest wskaźnikiem jej dojrzałości. Dotyczy to również czosnku, tylko w jego przypadku wskaźnikiem jest 40%. Cebulę i czosnek wykopujemy widłami szerokozębnymi. Przy słonecznej i suchej pogodzie zostawiamy je na zagonie do obeschnięcia. Następnie przycinamy korzenie i szczypior, a główki wkładamy do ażurowych skrzynek i przenosimy w suche i przewiewne miejsce. Pory zbieramy od połowy października do listopada, również podkopując je widłami szerokozębnymi. Późne odmiany możemy pozostawić zadołowane w gruncie.
Kiedy zbierać pomidory i paprykę?
Pomidory i paprykę zbieramy, gdy są w pełni wyrośnięte i wybarwione lub zaczynają się wybarwiać. Te dojrzałe przeznaczamy do bezpośredniego spożycia lub robimy z nich przetwory. Natomiast owoce, które zaczynają się przebarwiać odkładamy do późniejszego wykorzystania. Możemy je przechowywać w temperaturze około 10°C, poukładane w 2–3 warstwach przełożonych papierem, słomą lub sianem w ażurowych skrzynkach ustawionych w ciepłym i przewiewnym miejscu. Ich dojrzewanie trwa 2 do 3 tygodni, papryki nie potrzeba przekładać. Zielone i wyrośnięte przechowujemy w temperaturze 7°C, a dojrzałe w 5,5°C. Zielone papryki można przechować do 5 tygodni – w odróżnieniu od wybarwionych, które przechowuje się do 2 tygodni.
Czas zbioru dyniowatych
Dyniowate zbieramy, gdy są w pełni wyrośnięte, a ich stopień dojrzałości zależy od gatunku. Oznaką jest zasychająca szypułka i głuchy dźwięk podczas opukiwania. Owoce ścinamy z 2–3-centymetrową szypułką. Można je przechowywać w temperaturze 10°C przez kilka tygodni. W przypadku melona każda odmiana ma charakterystyczny kolor skórki i nim należy się kierować podczas zbioru. Dojrzałe owoce łatwo oddzielają się od szypułki i wydzielają intensywny, przyjemny zapach. Można je przechowywać przez kilka dni w temperaturze dodatniej. We wrześniu przypada termin zbioru dyni. Można ją przeznaczyć do bezpośredniego spożycia lub na przetwory. Nadaje się do przechowywania w temperaturze 10°C przez 3–5 miesięcy. Owoce cukinii zbieramy przed przymrozkami, bo po przemrożeniu tracą możliwość przechowywania. Zdrowe można przechować do kilku miesięcy w temperaturze do 10°C.
Kiedy zbierać warzywa korzeniowe?
Pod koniec września rozpoczynamy zbiór buraków ćwikłowych, gdy osiągną właściwe dla danego gatunku rozmiary, czyli średnicę i długość korzenia. Przeznaczone do przechowywania muszą być zdrowe, bez widocznych uszkodzeń, skaleczeń, pęknięć czy odłamanych długich korzeni. Ten termin dotyczy również marchwi, selery zbieramy od początku października do początku listopada, a od połowy października do końca listopada wykopujemy pietruszkę. Korzenie pietruszki i selera dokładnie czyścimy z drobnych korzonków, uważając, by nie uszkodzić skórki. Bezpośrednio po wyjęciu z ziemi obcinamy nać, co zapobiegnie więdnięciu. Zebrane korzenie układamy w ażurowych skrzynkach w kilku warstwach i przed właściwym przechowywaniem schładzamy w temperaturze 0–5°C, a po kilku dniach przenosimy do miejsca składowania.
Małgorzata Wyrzykowska
