Nie przegap terminu zbioru. Kiedy wykopać warzywa, żeby dobrze się przechowały?Małgorzata Wyrzykowska/Canva
StoryEditorZbiór warzyw

Nie przegap terminu zbioru. Kiedy wykopać warzywa, żeby dobrze się przechowały?

12.10.2025., 10:00h

Warunkiem dobrego przechowania warzyw jest odpowiedni moment ich zbioru. Nie można przeznaczać do przechowania ani niedojrzałych, ani przejrzałych. Ważne jest również, by nie były zwiędłe, przemrożone ani zalane, bo wówczas źle się przechowują.

Kiedy zbierać warzywa strączkowe na ziarno?

Warzywa strączkowe na suche ziarno zbieramy, gdy są suche strąki. Wybieramy dzień suchy, ciepły i słoneczny. Po zbiorze dosuszamy strąki w przewiewnym i suchym pomieszczeniu i dopiero wyłuskujemy nasiona.

Kiedy zbierać cebulę?

Cebulę zbieramy, gdy co najmniej 60% roślin ma załamany szczypior, który jest wskaźnikiem jej dojrzałości. Dotyczy to również czosnku, tylko w jego przypadku wskaźnikiem jest 40%. Cebulę i czosnek wykopujemy widłami szerokozębnymi. Przy słonecznej i suchej pogodzie zostawiamy je na zagonie do obeschnięcia. Następnie przycinamy korzenie i szczypior, a główki wkładamy do ażurowych skrzynek i przenosimy w suche i przewiewne miejsce. Pory zbieramy od połowy października do listopada, również podkopując je widłami szerokozębnymi. Późne odmiany możemy pozostawić zadołowane w gruncie.

Kiedy zbierać pomidory i paprykę?

Pomidory i paprykę zbieramy, gdy są w pełni wyrośnięte i wybarwione lub zaczynają się wybarwiać. Te dojrzałe przeznaczamy do bezpośredniego spożycia lub robimy z nich przetwory. Natomiast owoce, które zaczynają się przebarwiać odkładamy do późniejszego wykorzystania. Możemy je przechowywać w temperaturze około 10°C, poukładane w 2–3 warstwach przełożonych papierem, słomą lub sianem w ażurowych skrzynkach ustawionych w ciepłym i przewiewnym miejscu. Ich dojrzewanie trwa 2 do 3 tygodni, papryki nie potrzeba przekładać. Zielone i wyrośnięte przechowujemy w temperaturze 7°C, a dojrzałe w 5,5°C. Zielone papryki można przechować do 5 tygodni – w odróżnieniu od wybarwionych, które przechowuje się do 2 tygodni.

image
Zebrane pomidory segregujemy – dojrzałe do bezpośredniego spożycia, zielone do przechowania, a owoce z widocznymi zmianami chorobowymi odrzucamy
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Czas zbioru dyniowatych

Dyniowate zbieramy, gdy są w pełni wyrośnięte, a ich stopień dojrzałości zależy od gatunku. Oznaką jest zasychająca szypułka i głuchy dźwięk podczas opukiwania. Owoce ścinamy z 2–3-centymetrową szypułką. Można je przechowywać w temperaturze 10°C przez kilka tygodni. W przypadku melona każda odmiana ma charakterystyczny kolor skórki i nim należy się kierować podczas zbioru. Dojrzałe owoce łatwo oddzielają się od szypułki i wydzielają intensywny, przyjemny zapach. Można je przechowywać przez kilka dni w temperaturze dodatniej. We wrześniu przypada termin zbioru dyni. Można ją przeznaczyć do bezpośredniego spożycia lub na przetwory. Nadaje się do przechowywania w temperaturze 10°C przez 3–5 miesięcy. Owoce cukinii zbieramy przed przymrozkami, bo po przemrożeniu tracą możliwość przechowywania. Zdrowe można przechować do kilku miesięcy w temperaturze do 10°C.

image
Ogród

Kapusty o oryginalnym smaku. Zbierzesz liście już po 3 tygodniach

Kiedy zbierać warzywa korzeniowe?

Pod koniec września rozpoczynamy zbiór buraków ćwikłowych, gdy osiągną właściwe dla danego gatunku rozmiary, czyli średnicę i długość korzenia. Przeznaczone do przechowywania muszą być zdrowe, bez widocznych uszkodzeń, skaleczeń, pęknięć czy odłamanych długich korzeni. Ten termin dotyczy również marchwi, selery zbieramy od początku października do początku listopada, a od połowy października do końca listopada wykopujemy pietruszkę. Korzenie pietruszki i selera dokładnie czyścimy z drobnych korzonków, uważając, by nie uszkodzić skórki. Bezpośrednio po wyjęciu z ziemi obcinamy nać, co zapobiegnie więdnięciu. Zebrane korzenie układamy w ażurowych skrzynkach w kilku warstwach i przed właściwym przechowywaniem schładzamy w temperaturze 0–5°C, a po kilku dniach przenosimy do miejsca składowania.

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 18:42