StoryEditorWiadomości rolnicze

Pierwsze wysiewy w skrzyneczkach

10.02.2017., 15:02h
W lutym rozpoczynamy produkcję rozsady. Czas na wysiew nasion roślin kapustnych, liściowych, cebulowych oraz selera naciowego i korzeniowego, a także karczochów i kardów.

Ważne podłoże

Zanim nasiona trafią do skrzyneczek, musimy przygotować podłoże. Powinno być pulchne, przewiewne, dobrej jakości, zasobne w składniki odżywcze, o odczynie zbliżonym do obojętnego oraz wolne od czynników chorobotwórczych. 

Jeśli jesienią nie przygotowaliśmy odpowiedniego podłoża, możemy zakupić je w sklepie ogrodniczym. Dostępne są gotowe substraty torfowe odpowiednie do wysiewu nasion bądź ziemia ogrodnicza, również z przeznaczeniem do produkcji rozsad. 

Kilka dni przed wysiewem nasion pojemniki, skrzyneczki i inne naczynia wypełniamy podłożem, wyrównujemy powierzchnię, dobrze zwilżamy i wnosimy do ciepłego pomieszczenia. Gdy ziemia się ogrzeje i uleży, przystępujemy do siewu. Warunek, by dobrze się uleżała, jest szczególnie ważny przy wysiewie nasion bardzo drobnych i o długim okresie kiełkowania.

Termin i temperatura

Od około połowy lutego do pojemników wysiewamy kapustę białą, czerwoną, kalafior, kalarepę, seler korzeniowy i liściowy, kardy, karczochy, a także bazylię, cząber czy majeranek. Pod koniec miesiąca do skrzyneczek powinny trafić nasiona brokułów, sałaty masłowej, cebuli. Kapusta wymaga do wschodów temperatury do 200C, po wschodach do 18 w dzień i 14 w nocy, natomiast pod koniec produkcji rozsady do 120C, kalafior potrzebuje 200C do wschodów a po wschodach do 160C, kalarepie wystarczy ponad 80C, sałata preferuje temperaturę w granicach 16–180C a cebula do wschodów 18–20, po wykiełkowaniu nie mniej niż 15 w dzień, a w nocy ok. 120C. Zioła preferują 18 do 200C, karczoch i kard wymagają optymalnie na poziomie 200C. Z wysiewem nasion porów, oberżyny, papryki, pomidorów i szpinaku musimy poczekać do marca.

Często do wczesnych zasiewów stosujemy moczenie i podkiełkowywanie nasion. Z pewnością przyspieszy to wschody nawet o kilka dni. To ważne, zdarza się bowiem opóźnić wysiew z różnych względów, choćby z uwagi na lepsze naświetlenie w późniejszym terminie. Do podkiełkowywania najlepsze są nasiona duże i średnie, drobne sprawiają wiele kłopotów. Nasiona takich warzyw, jak szpinak, kard czy karczoch zalewamy wodą o temperaturze ok. 250C i w tych warunkach utrzymujemy przez dobę. Następnie osączamy i przystępujemy do podkiełkowywania, które polega na przedłużeniu zwilżenia, lecz w środowisku z dostępem powietrza, np. przez ułożenie nasion na wilgotnej ligninie lub gazie w ciepłym pomieszczeniu. Po pewnym czasie pojawią się kiełki i wówczas nasiona umieszczamy w wilgotnym i ciepłym podłożu. W przypadku nasion drobnych ta metoda jest zbyt kłopotliwa. Po wysiewie drobnych i bardzo drobnych nasion przykrywamy je cienką warstwą suchego piasku, przesypując przez sitko. Błędy przy produkcji rozsady to zbyt głęboki lub płytki siew, a także zbyt pulchne, słabo uciśnięte podłoże. Prowadzi to do zniekształcenia liścieni i zaburzenia wzrostu siewek.

Do siewu wybieramy nasiona najwyższej jakości, zdrowe i o dużej zdolności kiełkowania. Nie przesadzajmy też z wielkością opakowania. Na domowe potrzeby wystarcza zazwyczaj najmniejsze dostępne opakowanie.

Co dalej z zasiewami

Po wysiewie nasion i przysypaniu piaskiem powierzchnię zwilżamy, spryskując ręcznym spryskiwaczem. Następnie pojemniki nakrywamy szybą lub folią z pewnym odstępem od podłoża, by umożliwić dostęp powietrza do gleby i nasion. Okrycie pomaga w utrzymaniu wysokiej wilgotności podłoża, zapobiegając jego wysychaniu. Jest to szczególnie ważne, gdy rozsadę produkujemy na parapetach okiennych, pod którymi zamontowane są grzejniki. W początkowej fazie uprawy nasiona mogą być utrzymywane w ciemności, dopóki nie wykiełkują. Gdy pojawią się kiełki, naczynia musimy ustawić już w widnym miejscu.

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
07. maj 2024 06:59