Canva/m.wyrzykowska
StoryEditorOgród

Te rośliny ozdobią ogród i dadzą owoce. Sprawdź, co warto posadzić jesienią

25.10.2025., 12:00h

Wiele krzewów, pnączy lub drzew przez nas uprawianych cechuje się nie tylko ozdobnymi, lecz także zdrowymi owocami o dużej zawartości substancji zdrowotnych. Warto je docenić i znaleźć dla nich miejsce w nasadzeniach

Mini kiwi – egzotyczny smak w polskim ogrodzie

Jeszcze rzadko spotykane aktinidie ostro- i pstrolistna (mini­kiwi) są pnączami dorastającymi do 4 m wysokości, o doskonałych i bardzo zdrowych, pełnych witamin owocach o długości około 3 cm. Uprawiamy je na glebach lekkich, żyznych lekko kwaśnych, przy mocnych podporach. Zazwyczaj są roślinami jednopiennymi, co oznacza, że należy posadzić zarówno męski, jak i żeński okaz. Owoce można przerabiać na dżemy, marmolady, suszyć, mrozić, a przede wszystkim spożywać w stanie surowym. Aktinidia jest wytrzymała na mróz do –40°C.

Cytryniec chiński – sekret długowieczności z Azji

Drugim pnączem o walorach dekoracyjnych i zdrowych owocach jest cytryniec chiński, który również wymaga solidnych podpór i jest gatunkiem dwupiennym. Żeńskie rośliny tworzą grona czerwonych jagód o średnicy około 1 cm, które nadają się na soki, nalewki, napary oraz susz. Cytryniec wymaga gleb żyznych, wilgotnych, stanowiska dobrze naświetlonego, ale bez bezpośredniego nasłonecznienia. Najlepiej o wystawie północno-zachodniej. Wytrzymuje spadki temperatur do –40°C.

image
Rokitnik
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Rokitnik – złoto północy pełne witaminy C

Z krzewów na uwagę zasługuje rokitnik, zwany oblepichą. Nie ma wygórowanych wymagań co do stanowiska – urośnie zarówno w słońcu, jak i w cieniu, glebie jałowej, nawet piaszczystej, wytrzyma mrozy, susze. Jego kuliste, pomarańczowe owoce są cenione za dużą zawartość witamin. Nadają się na syropy, soki, dżemy, pasty, kisiele, galaretki, ale żeby je uzyskać, należy pamiętać, że rokitnik jest również rośliną dwupienną, czyli do zapylenia kwiatów żeńskiego egzemplarza potrzebny jest osobnik męski.

Berberys – zapomniany krzew, który warto mieć w ogrodzie

Coraz częściej w handlu pojawiają się suszone owoce berberysu pospolitego, a zatem wraca do łask. Można z jego owoców robić dżemy, konfitury, galaretki, soki, kompoty, wina, nalewki, a także dodawać do przetworów z owoców mniej kwaśnych. Berberys zwany był dawniej kwaś­nicą z uwagi na smak. Ma małe wymagania glebowe, jest odporny na mrozy.

image
Berberys
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Jarząb – drzewo zdrowia z ludowej tradycji

Wśród gatunków drzewiastych i dekoracyjnych, jak i o zdrowych jadalnych owocach jest jarząb, ceniony w dawnej medycynie ludowej. Jego owoce jadalne są dopiero po przemrożeniu. Można z nich robić kompoty, soki, syropy, nektary, dżemy, galaretki, nalewki, likiery. Można też je suszyć. Jarzęby mają niewielkie wymagania glebowe i są całkowicie mrozoodporne, lubią miejsca słoneczne.

Ozdobne i jadalne – rośliny, które warto posadzić jesienią

Wśród roślin o jadalnych i ozdobnych owocach spotkać można dereń jadalny, morwę białą i czarną, róże, ozdobne jabłonie, pigwy i pigwowce i bez czarny. Już teraz o nich pomyślmy, by urozmaicić ogród w wartościowe gatunki, bo wszystkie tu wymienione sadzimy jesienią.

image
Jarząb
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Małgorzata Wyrzykowska

image
Ogród
Jak pozbyć się uciążliwych opuchlaków?

image
Wiadomości rolnicze
Jesień sprzyja sadzeniu świdośliwy

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2025 08:58