Bambus - roślina idealna dla początkujących ogrodników
Większość uprawianych u nas gatunków to rośliny zimozielone, młode 2–3-letnie mogą jednak przemarzać, więc warto je zabezpieczyć, owijając białą agrowłókniną bądź matami słomianymi. U podnóża ściółkujemy liśćmi, słomą, kompostem, zabezpieczając tym samym korzenie.
W przeciwieństwie do wielu innych gatunków traw, bambus ma zdrewniałe łodygi utrzymujące się przez lata. Jest idealną rośliną dla początkujących ogrodników, ponieważ nie wymaga zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych i wytrzymuje spadki temperatur do –20°C, co w naszym klimacie ma znaczenie. Bambusy kwitną co 100 lat, ale ponieważ są bardzo wyczerpane kwitnieniem, to nie jest dobry znak, bo po kwitnieniu zamierają i dzieje się to właściwie na całym świecie jednocześnie. Jako ciekawostkę warto dodać, że bambus tworzy puste, wąskie łodygi, które już w momencie wychodzenia z ziemi osiągają swoją docelową grubość.
Jakie stanowisko pod uprawę bambusa?
Jeśli zdecydujemy się na uprawę bambusa, warto wybrać dla niego stanowisko słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru, z glebą przepuszczalną, żyzną, zawierająca próchnicę, o pH na poziomie 5,5–6,2, najlepiej z dodatkiem związków humusowych. Nie służą im gleby zbyt piaszczyste i jałowe, ani gliniaste, ciężkie, zwarte. Należy unikać terenów podmokłych, bo wówczas kłącza gniją. Jest to roślina ekspansywna, co oznacza, że wymyka się spod kontroli, rozrastając i zajmując dużą przestrzeń. Warto zatem sadzić bambusy w specjalnych obręczach, które ograniczą rozrastanie się podziemnych kłączy. Czasami nowe rośliny potrafią wyrastać kilka metrów od rośliny matecznej. Bambusy można sadzić zarówno jesienią, jak i wiosną. Pod roślinę należy przygotować dołek nieco szerszy i głębszy od bryły korzeniowej, jako podłoże dobrze jest ziemię z dołka wymieszać z kompostem lub innym przepuszczalnym materiałem, umieścić roślinę w dołku na taką głębokość, jak rosła dotychczas, a po posadzeniu dokładnie obsypać roślinę ziemią, obficie podlać i wyściółkować.
Przycinanie bambusa - kiedy i w jaki sposób?
Niezbędnym zabiegiem jest przycinanie, które bambusy bardzo dobrze znoszą. Każdego roku wiosną należy usuwać stare, suche i połamane pędy. Jeśli zdecydujemy się posadzić odmiany o barwnych pędach, warto wycinać dolne liście i pędy, aby uwydatnić urok kolorowych pędów. Wycięte stare, suche pędy mogą posłużyć jako podpory roślin ozdobnych lub użytkowych, ponieważ odznaczają się dużą wytrzymałością. Z niektórych robi się stoły, krzesła, półki, a pędy młodych bambusów stanowią pożywienie, np. w kuchni azjatyckiej, natomiast z ziarna wypieka się chleb. Po co zatem kupować bambusowe tyczki, kiedy można wykorzystać własne i to równie ładne, jeśli nie ładniejsze.
Małgorzata Wyrzykowska
