StoryEditorWiadomości rolnicze

Zanim kupisz rozsadę, dokładnie ją obejrzyj

18.05.2017., 15:05h
Kupujmy rozsadę z wiarygodnego źródła. Producent jest w stanie powiedzieć o niej wiele, począwszy od odmiany, przez wymagania po odporność na choroby.

Oceniając roślinę, bierzemy pod uwagę wysokość oraz czy nie jest wyciągnięta na skutek ograniczonego dostępu do światła. Rośliny przerośnięte są bardziej podatne na choroby i gorzej się przyjmują. Liście powinny być ciemnozielone, dobrze rozwinięte, grube, czasem mają przebarwienia, które powstały na skutek hartowania. Łodyga nie powinna mieć przewężeń ani przebarwień. Ważny jest również system korzeniowy. Musi być dobrze rozwinięty, z jasnymi korzeniami, bez przebarwień i śladów podgnicia czy zasuszenia.

Psiankowate – do gruntu

W maju sadzimy rośliny ciepłolubne do gruntu, m.in. pomidory, paprykę, oberżynę, a także selery i pory. Oprócz tego – sałaty i warzywa kapustne. Rozsada pomidora, według normy, powinna mieć do 30 cm wysokości, ok. ośmiu dobrze rozwiniętych liści właściwych oraz łodygę o ok. 7 mm średnicy. Rozsadę produkuje się w doniczkach do 10 cm średnicy bądź w wielodoniczkach. Rozsada z większej doniczki wcześniej wchodzi w okres owocowania. Jeśli chcemy opóźnić zbiory, kupujmy rozsadę z wielodoniczek. Dostępna jest również tzw. rozsada rwana. Ta powinna charakteryzować się podobnymi cechami, czyli wysokością roślin w granicach 15–30 cm, mieć ok. 6 liści właściwych, ze średnicą łodygi na poziomie 4 do 6 mm. Może mieć także wykształcone, lecz zamknięte pąki kwiatowe pierwszego grona. Gotowa rozsada papryki powinna mieć ok. 15 do 25 cm wysokości, 6 lub 8 dobrze wykształconych liści i niezdrewniałą łodygę o średnicy ok. 6 mm. Musi być krępa, może mieć pierwsze pąki kwiatowe, ale pąk z pierwszego rozwidlenia należy usunąć. Lepiej posadzić nieco młodszą paprykę niż przerośniętą. Rozsada oberżyny powinna mieć wykształcone ok. 8 liści, krępą budowę i, podobnie jak papryka, wysokość do 20 cm, a także łodygę grubości ołówka. Przed zakupem obejrzyjmy dokładnie roślinę w poszukiwaniu szkodników – mszyc, mączlików, przędziorków.

Selery i pory

W ostatnich latach najczęściej produkowana jest rozsada selerów w wielodoniczkach o małych komorach. Często też dostępna jest rozsada rwana wprost ze skrzyneczki. Każda powinna być zdrowa, krępa i o wysokości od 8 do 10 cm, z 5 wykształconymi liśćmi właściwymi. Rozsada rwana powinna mieć podobne parametry, ewentualnie może mieć 6 do 15 cm. Ważne też, by miała jasne i zdrowe korzenie. Pory produkowane są bezpośrednio z siewu w skrzyneczce bez pikowania, bądź w doniczkach o średnicy ok. 4 cm. Po około 2 miesiącach od siewu rozsada jest gotowa do flancowania, choć 12-tygodniowa zapewnia lepsze plonowanie. Powinna mieć do 15 cm wysokości (jeśli jest wyższa, należy ją przyciąć), rozwinięte przynajmniej 4 liście właściwe i łodygę o średnicy ponad 2 mm, przy tym białe, zdrowe korzenie. Nie powinno być przebarwień korzeni na różowo. To oznaczałoby porażenie grzybem wywołującym różową zgniliznę.

Sałaty i kapustne

Sałata głowiasta masłowa i krucha to gatunki, które też sadzimy w maju. Są produkowane w wielodoniczkach lub w paletach doniczkowych. Najczęściej doniczki mają ok. 5 cm średnicy, a uzyskana z nich rozsada powinna mieć 6 do 10 cm wysokości oraz 4 do 6 dobrze wykształconych, zdrowych i bez przebarwień liści. Rozsada kapustnych powinna być krępa z 6 zielonymi liśćmi, pokrytymi woskowatym nalotem. Musi mieć prawidłowo wykształcony stożek wzrostu. Rośliny muszą mieć do 15 cm wysokości i niezdrewnmiałą łodygę o średnicy 3 do 5 mm.

Małgorzata Warzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 13:16