Od których drzew rozpocząć cięcie?
Najwcześniej rozpoczynamy cięcie jabłoni, w następnej kolejności grusz i śliw. Do cięcia krzewów owocowych, czyli porzeczki, agrestu, borówki, przystępujemy w połowie lutego. Co do roślin ozdobnych – zimą przycinamy krzewy kwitnące latem, np. hortensje, tawuły, pięciorniki i powojniki wielkokwiatowe, oraz krzewy liściaste ozdobne z liści i pędów. Zimą nie tniemy malin ani jeżyn, podobnie jak wiśni czy czereśni. Te gatunki tniemy po owocowaniu. Jeśli chodzi o rośliny ozdobne, zimą nie formujemy kwitnących na zeszłorocznych pędach, czyli forsycji, migdałków, krzewuszek, lilaków, tamaryszków, pigwowców, wczesnych tawułek. Te gatunki tniemy po kwitnieniu.
Po co w ogóle wykonuje się zabieg cięcia drzew?
Jabłoń i grusza mają tendencję rosnąć wysoko, osiągając niekiedy 6 m. Bardzo trudno jest wówczas zrywać owoce. Z biegiem czasu korony stają się coraz bardziej rozłożyste, zacieniając inne uprawy. Wysokość i szerokość regulujemy przez cięcie, np. wierzchołki drzew karłowych skracamy do 2 m wysokości, a silnie rosnących do 3 m, szerokość korony zmniejszając do 2–4 m. Bywa, że niekiedy korony drzew mają kształt odwróconego stożka lub kopuły, co skutkuje zacienieniem dolnych gałęzi, w wyniku czego owoce są marnej jakości. Odpowiednim cięciem możemy nadać drzewu kształt stożka bądź pucharu, zapewniając tym sposobem dostęp promieni słonecznych do całej korony.
Jak wykonać prześwietalnie koron drzew?
Umożliwienie przenikania promieni słonecznych do całej korony drzewa nazywamy prześwietlaniem koron. Dobrą jakość owoców uzyskamy tylko z tej części korony, do której dociera minimum 50% światła słonecznego w stosunku do ilości padającego na całą koronę. Należy podczas cięcia usunąć nadmiar gałęzi, również tych pokładających się na siebie oraz położonych zbyt blisko siebie. Przy corocznym cięciu średnio usuniętych zostaje około 20% gałęzi, a w przypadku drzew zaniedbanych to niekiedy 2/3 korony. Nadmiar pędów oraz uszkodzone czy pokładające się, usuwamy również w przypadku krzewów. Cięcie prześwietlające pozwala ograniczyć występowanie chorób grzybowych, bo słońce szybciej wysusza liście.
Jak wykonać cięcie odmładzające drzew?
Innym rodzajem cięcia jest cięcie odmładzające, które polega na usunięciu starych pędów. Porzeczki czerwone, jabłonie, grusze i śliwy najlepiej owocują na pędach 2–3-letnich, pędy starsze również wydają plon, lecz mniej dorodny. Coroczne cięcie jest więc niezbędne w celu odmłodzenia i spowodowania wypuszczenia nowych owoconośnych pędów. Konieczność cięcia najlepiej widać na brzoskwini, której pędy po 4–5 latach uprawy zasychają, a strefa owocowania przesuwa się ku wierzchołkowi, bo tylko tam wyrastają nowe pędy. Podobnie ma się sprawa z krzewami ozdobnymi – wycinamy stare pędy, pozostawiając dwu-, trzyletnie, które kwitną najobficiej.
Przeczytaj również:
Małgorzata Wyrzykowska
