StoryEditorZdrowie

Owoc kaki – jak go jeść i jak wpływa na zdrowie?

07.05.2021., 15:05h
Owoc kaki, persymona, hurma wchodu, owoc szaron... kilka nazw dla jednego, dość niepozornie wyglądającego owocu, ale za to z długą i ciekawą historią. Dowiedz się, jak smakuje kaki, jak je jeść oraz jakie zawiera cenne dla zdrowia składniki odżywcze.

Kaki naturalnie występują w Chinach

Owoce kaki możemy spotkać pod wieloma nazwami. Najpopularniejszą z nich jest persymona, mówi się również o hurmie wschodniej. To właśnie na drzewie hurmy rosną owoce kaki, z łaciny zwane Diospyros kaki. Do naszych sklepów persymona przebyła długą drogę. Najpierw naturalnie występowała w Chinach, następnie przywędrowała do Korei i Japonii. 

Owoce kaki z wyglądu przypominają pomidory. Ich skórka może mieć kolor pomarańczowy, czerwony lub żółty. Są one słodkie, miąższ rozpływa się w ustach. Najlepsze w smaku są owoce dojrzałe. Są one wtedy miękkie w dotyku, ich skórka jest cienka, pomarańczowa. Na jej powierzchni nie powinno być żadnych brązowych plam.

Drzewo kaki może mieć nawet 18 metrów wysokości. To nie tylko drzewo owocowe, ale i ozdobne. Kaki można także uprawiać u siebie w domu. Wysiać można je z pestek zjedzonego owocu.

Owocowa przekąska z niską kalorycznością

Przed spożyciem owoce kaki należy pozbawić listków, następnie dokładnie umyć. Potem obieramy je ze skórki tak, jak na przykład jabłka. Następnie kroimy na ćwiartki. Jeśli nie lubimy obierać lub nie mamy na to czasu, po umyciu kroimy owoc na pół, a następnie przy pomocy łyżki możemy wydrążyć miąższ. Kaki znakomicie smakuje jako owocowa przekąska, ale z owocu kaki można robić przetwory. To także znakomity dodatek do orzeźwiających sałatek owocowych.

W 100 gramach kaki znajduje się ok. 70 kcal. Dla przykładu jabłko ma ich mniej, bo 52 kcal, a banan więcej, bo ok. 100 kcal. W 100 gramach tego owocu znajduje się:
  • 0,58 g białka,
  • 0,19 g tłuszczu,
  • 18,59 g węglowodanów, z czego 12,53 g stanowią cukry proste,
  • 3,6 g błonnik. 

Owoc kaki – obniża poziom cholesterolu, oraz chroni wzrok

Zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych u osób, których dieta została wzbogacona o persymonę w porównaniu z tymi, które nie spożywały owocu kaki.
 
Zwarte w persymonie karotenoidy zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Jednym z nich beta-karoten (prowitamina A), jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku.
 
Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.
 

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 10:48