StoryEditorWiadomości rolnicze

Pączki pieczone z makiem

13.02.2017., 16:02h
Ciasto drożdżowe: 3 żółtka, 1/2 szkl. cukru, 1 cukier wanilinowy, 1/2 kg mąki, 1 szkl. mleka, 1/2 kostki drożdży, 1/2 kostki masła, szczypta soli.Składniki na masę makową: 1/2 kg maku, 2 szkl. mleka, 2 szkl. wody, 1 szkl. cukru, 3/4 kostki masła, 2 jaja, 3 łyżki śmietany, 100 g rodzynek.

Wykonanie: Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki wsypać do miski, dodać jaja, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać tłuszcz i wyrobić ponownie. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Zagotować mleko razem z wodą. Dodać opłukany mak i gotować do miękkości około 30 minut. Mak odcedzić i zemleć trzy razy. Jaja rozbić i oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę z białek. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać zmielony mak oraz rodzynki. Na końcu dodać pianę z białek, śmietanę i wymieszać.

Ciasto na pączki ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość 1 cm, szklanką wycinać kółka. Następnie rozpłaszczać w dłoni, nakładać łyżeczką masę makową, zlepiać, formować kulkę i odłożyć na papilotkę dołem w miejscu zlepiania (najlepiej układać pączki w papilotkach w dużych foremkach na muffiny). Piekarnik rozgrzać do 180°C, w miseczce roztrzepać jajo z odrobiną ciepłej wody, smarować pączki i posypać je suchym makiem. Piec około 15 minut do ładnego zrumienienia.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. maj 2024 09:50