StoryEditorWiadomości rolnicze

Pomysł na resztki z lodówki – przepis na langosze ze śmietaną i szczypiorkiem

23.04.2020., 10:04h
W czasie izolacji ograniczamy wyjścia z domu, staramy się przestrzegać narodowej kwarantanny, aby skutki pandemii były jak najmniej odczuwalne dla nas i naszych bliskich. Dlatego wykorzystajmy resztki z naszych lodówek, aby przygotować coś pysznego, bez wychodzenia z domu.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 350 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • olej do ciasta (3 łyżki) i smażenia (800 ml);
  • 150 ml śmietany,
  • pieprz,
  • 50 g żółtego sera startego na małych oczkach, świeży szczypiorek.

Jak wykonać?

Do ciepłego mleka dodać drożdże i po 1 łyżce cukru i mąki. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól i zagnieść ciasto. Kiedy ciasto jest elastyczne i „odchodzi” od dłoni, dodać 3 łyżki oleju i zarabiać jeszcze około 3 minut. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.

Jeszcze raz zagnieść ciasto, podzielić na 10 równych części. Z każdej zrobić kulkę i rękami zamoczonymi w tłuszczu rozciągnąć na cienki, okrągły placek. Smażyć z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.

Na każdy placek nakładać śmietanę, posypać żółtym serem, pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem.
langosze ze śmietaną i szczypiorkiem

Smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 00:59