StoryEditorPrzepisy

Przepis na gruszki w sosie korzennym

14.11.2020., 23:11h
Oto kolejna propozycja na wykorzystanie gruszek w deserze - tym razem proponujemy soczyste gruszki zanurzyć w aromatycznym, korzennym syropie. Taki deser z pewnością pomoże na jesienną chandrę. Jak go przygotować?

Składniki potrzebne na gruszki w sosie korzennym

  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka przypraw korzennych – cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu;
  • gwiazdka anyżu,
  • łyżka masła,
  • szklanka dowolnych, ulubionych bakalii – rodzynek, orzechów i migdałów, śliwek suszonych;
  • 5 gruszek.


Jak przygotować deser?

Wodę, cukier, masło i przyprawy włożyć do garnka i zagotować na małym ogniu stale mieszając, aż zgęstnieją (ok. 10 minut). Dodać bakalie. Podgotować jeszcze ok. 5 minut.
Gruszki pokroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne (nie obierać). W formie do zapiekania ułożyć gruszki (wydrążeniem do góry). Zagłębienia powstałe po wydrążeniu wypełnić bakaliami oraz polać powstałym sosem. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 22:55