StoryEditorPrzepisy

Przepis na serniczki czereśniowe

18.07.2021., 12:07h
Nie wiesz co podać do niedzielnej kawy? Co powiesz na mini serniczek z czereśniami? Prosta w przygotowaniu alternatywa dla sernika w blaszce, zachwyci nie tylko smakiem ale i formą podania. Jakich składników będziesz potrzebować?

Składniki potrzebne na czereśniowe serniczki

  • 250 g sera mascarpone,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • masło do natłuszczenia foremek,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
  • 200 g czereśni bez pestek.

Jak przygotować serniczki?

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodać ser, skórkę z cytryny, i wymieszać.

Dodać skrobię kukurydzianą i pianę z białek, wymieszać. Foremki natłuścić masłem, ułożyć wydrylowane czereśnie. Następnie wylać masę do 3/4 wysokości naczynia.

Piec 20 minut w temperaturze 200°C.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 16:57