Poznaj 3 przepisy z morelami w roli głównej, które Cię zaskoczą!TPR
StoryEditorMorelowy zawrót główy

3 letnie przepisy z morelami w roli głównej

02.09.2023., 10:00h
Szukasz pomysłu jak wykorzystać morele w swojej kuchni? Świetnie się składa! Ten letni rarytas idealnie pasuje do drożdżowego ciasta w towarzytwie budyniu, a także ricotty i pistacji. Oba te lekkie desery zachwycą swoją prostotą i smakiem. Koniecznie spradź też nasz sprawdzony przepis na słodko-pikantny chutney morelowy.

Przepis na przepyszny chutney morelowy

Składniki:

  • 1 kg moreli,
  • 2 papryczki chilli,
  • około 2 cm korzenia imbiru,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 2 czerwone cebule,
  • 100 ml octu winnego,
  • 100 g rodzynek,
  • 150 g cukru,
  • 3 ząbki czosnku.

Wykonanie: Z moreli wyjąć pestki i umieścić je w garnku. Dodać ocet, cukier, rodzynki, pokrojoną w kostkę cebulę i gotować 20 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane w kostkę papryczki chilli oraz gorczycę i gotować do odparowania wody (około 35 minut). Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.

image

chutney morelowy

FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na niespotykane morele pieczone z ricottą i pistacjami 

Składniki:

  • 8 moreli,
  • 150 g sera ricotta,
  • 100 g pistacji solonych,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
  • 1 łyżka startej na drobnych oczkach skórki z cytryny.

Wykonanie: Ser utrzeć z syropem klonowym oraz startą skórką cytryny. Morele przekroić na połówki, usunąć pestki i ułożyć owoce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą połówkę napełniać przygotowanym serkiem i posypać posiekanymi pistacjami, lekko je dociskając. Piec 20–25 minut w temperaturze 180°C.

image

Morele pieczone z ricottą i pistacjami

FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na aromatyczne drożdżowe kwiatki z budyniem i morelami

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1/2 kostki świeżych drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 500 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • kilka moreli,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić. W rondlu podgrzać delikatnie mleko, rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawić na 15 minut, aby rozczyn ruszył. Do miski wsypać mąkę, dodać ubite z cukrem żółtka, cukier wanilinowy, szczyptę soli, rozczyn i na końcu stopione, ostudzone masło. Wyrabiać dobrze ciasto i odstawić na godzinę, aby wyrosło. Chwilę znów wyrabiać, po czym uformować „wałeczki”. Kroić je na części dwucentymetrowej długości.

Morele przekroić na połówki i usunąć pestki. Na jedną bułeczkę potrzeba 7 części. Jedną należy rozpłaszczyć na kształt koła, a z pozostałych 6 zrobić nieduże kuleczki i ułożyć wokół koła, zostawiając wgłębienie na budyń i połówkę moreli. Do środka nałożyć ostudzony budyń i ułożyć na nim morelę. Piec 20–25 minut w temperaturze 180°C. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.

image

Drożdżowe kwiatki z morelami

FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 10:10