TPR
StoryEditorPrzepisy na szybki deser

3 pomysły na deserki w pucharkach

25.05.2024., 10:00h
Szykuje się impreza? Nie ma nic lepszego niż pyszne, jednoporcjowe deserki w pucharkach, które oczarują gości. Sprawdź masze trzy przepisy na słodki stół.

Przepis na deser brownie z kremem orzechowym i mango

Składniki na brownie: 100 g gorzkiej czekolady, 100 g masła, 1 jajko, 130 g cukru, 100 g mąki, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem orzechowy: 100 g masła orzechowego, 250 g sera mascarpone, 100 ml śmietanki słodkiej 36%, 3 łyżki cukru pudru; dodatkowo: 200 g pulpy z mango lub mus z 1 mango.

Wykonanie: Masło roztopić, dodać czekoladę, roztopić i ostudzić. Nagrzać piekarnik do 180°C. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać masło z czekoladą, mąkę, sól, proszek do pieczenia i krótko ucierać. Masę przelać do formy i piec około 25 minut.

Wystudzone brownie rozkruszyć do pucharków. Mascarpone utrzeć z kremówką i cukrem pudrem. Gdy masa zgęstnieje, dodać masło orzechowe i delikatnie wymieszać. Konsystencja nie musi być jednolita. Do pucharków przełożyć krem, a na krem pulpę z mango. Można ozdobić listkami mięty i świeżymi owocami.

image
Deser brownie
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na serniczek na zimno w pucharkach

Składniki: 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki miękkiego masła, 400 ml twarożku waniliowego, 1/2 szklanki mleka w proszku, 2 łyżeczki żelatyny, 1 galaretka truskawkowa, dowolne owoce, np. porzeczki, truskawki.

Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wrzątku i odstawić do ostudzenia. Żółtka z cukrem ubić na parze. Żelatynę zalać wrzątkiem i rozpuścić, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć, dodać ubite jajka, twarożek waniliowy, mleko w proszku i utrzeć.

Na koniec wlać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Masę rozlać do pucharków. Odstawić do zastygnięcia. Ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Odstawić, aby stężała.

image
serniczek na zimno
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na deser z kaszą jaglną i borówkami

Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 500 ml mleka, szczypta soli, 3 żółtka, 50 g cukru, 2 łyżki masła, szczypta cynamonu, 100 g świeżych borówek.

Wykonanie: Kaszę przepłukać. Zagotować mleko, dodać kaszę i na małym ogniu (małej mocy) gotować ją około 25 minut. Żółtka utrzeć z cukrem. Na koniec gotowania zmniejszyć ogień (moc), dodać masło, wymieszać i wlać ubite żółtka i gotować 5 minut. Dodać cynamon i utrzeć blenderem.

Rozlać do naczyń. Ułożyć borówki i podawać na ciepło lub na zimno.

image
Deser z jaglaną i borówkami
FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. grudzień 2024 17:06