3 przepisy na chłodnikKatarzyna Kosmala
StoryEditorPomysł na chłodnik

3 przepisy na chłodnik idealny na upalny dzień

01.07.2023., 10:00h
Czasami upały skutecznie pozbywają ochoty na jedzenie. Ale receptą na ten stan może okazać się pyszna zupa, jaką jest chłodnik. To właśnie lekki dla żołądka chłodnik przyrządzany latem wspaniale syci i chłodzi organizm za jednym razem. Wypróbujcie nasze 3 przepisy na tę pyszną letnią zupę!

Chłodnik z arbuza z poziomkami

image

chłodnik arbuzowy z imbirem i fetą

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki: 300 g truskawek, 300 g arbuza (bez pestek), 20 listków mięty, około 3 cm świeżego imbiru, sok z 1/2 cytryny, szczypta cynamonu, 2 łyżki miodu; do podania: całe truskawki, poziomki, 1/2 kostki sera feta, 10 jasnych winogron.

Wykonanie: Do blendera przełożyć oszypułkowane truskawki, kawałki arbuza bez pestek, miód, starty na małych oczkach imbir, cynamon, sok z cytryny, miętę. Wszystko utrzeć na jedno­litą masę. Schłodzić masę co najmniej godzinę. Można też dodać kawałki lodu. Chłodnik przelać do miseczek, dodać pokruszoną fetę oraz kawałki truskawek, winogrona przekrojone na połówki i poziomki. Udekorować listkami bazylii.

Chłodnik z melona z szynką

image

Chłodnik z melona z szynką

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki: 1 melon, 2 pomarańcze, 20 listków mięty, sok z 1 limonki, 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek; do podania: 1 owoc mango, kilka plasterków szynki długo dojrzewającej.

Wykonanie: Melon obrać ze skórki, wydrążyć nasiona. Pokroić na kawałki i przełożyć do blendera. Pomarańczę obrać i zdjąć białą błonkę, pokroić na kawałki. Do melona dodać pomarańcze, sok z limonki, oliwę, listki mięty i całość utrzeć blenderem. Odstawić do schłodzenia na co najmniej godzinę. Przelać do naczyń, dodać mango pokrojone w kostkę oraz plasterek szynki na porcję.

Chłodnik z pieczonych warzyw

image

chłodnik z pieczonych warzyw

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki: 2 korzenie pietruszki, 1 korzeń selera, 1 cebula, 10 ogonków pieczarek, 1 łyżka masła klarowanego, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 150 ml słodkiej śmietanki 30%, oliwa z oliwek.

Wykonanie: Warzywa obrać, pokroić na małe kawałki, natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Piec około 25 minut w temperaturze 190°C. Cebulę posiekać w kostkę, dodać pokrojone ogonki z pieczarek i podsmażyć na maśle klarowanym. Zagotować bulion, dodać podsmażoną cebulę z ogonkami, upieczone warzywa i zagotować około 3 minut. Utrzeć blenderem, dodać śmietankę, doprawić do smaku. Schłodzić i podawać z krakersami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 22:18