Trzy przepisy z rabarbarem w roli głównej. TPR
StoryEditorJak wykorzystać rabarbar w kuchni?

3 przepisy na dania z rabarbarem na wiosnę

27.04.2024., 09:00h
Sezon na rabarbar właśnie się rozpoczął! Poznaj nasze trzy sprawdzone przepisy na desery i dania z rabarbarem.

Przepis na tartę z rabarbarem i kremem

Składniki na ciasto: 230 g mąki, 3 łyżki cukru pudru, 150 g masła, 2 żółtka, 1 łyżka pasty waniliowej.

Składniki na krem waniliowy: 1 łyżeczka pasty waniliowej, 250 ml mleka, 2 żółtka + 1 jajko, 100 g cukru, 25 g mąki kukurydzianej, 1 łyżka masła.

Składniki na nadzienie: 700 g rabarbaru, 170 g cukru, 1 łyżeczka pasty waniliowej, sok z 2 pomarańczy, 3 łyżki posiekanych pistacji do podania, płatki migdałowe, 1 kisiel błyskawiczny truskawkowy lub malinowy.

Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, szczyptę soli i wymieszać. Dodać masło, żółtko, wanilię i łyżkę zimnej wody. Zagnieść ciasto i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Zagotować mleko, dodać wanilię. W oddzielnej misce ubić na gładką masę jajko, żółtka, cukier, mąkę kukurydzianą. Wlać mleko do masy jajecznej, ubić mikserem do połączenia składników. Wlać z powrotem masę do garnka i zagotować, ciągle ubijając, aż masa zgęstnieje. Dodać masło, wymieszać. Przykryć folią, aby nie zrobił się kożuch, wystudzić.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć nim formę do tarty. Schładzać ponownie przez 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, piec tartę około 20 minut, wyciągnąć ją, posmarować żółtkiem i zapiec ponownie na rumiano. Dzięki temu na cieście tworzy się uszczelnienie i ciasto nie będzie rozmiękać. Odstawić do ostygnięcia.

Kisiel zalać połową porcji wody (100 ml), ugotować, odstawić do ostudzenia. Ostudzony ubić mikserem, wyłożyć na podpieczone ciasto i wygładzić. Rabarbar obrać, pokroić na równe kawałki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. W kubku wymieszać sok z pomarańczy z cukrem i pastą waniliową. Polać nią rabarbar i piec około 20 minut.

Upieczony rabarbar ułożyć na budyniu, polać smugami kisielu i posypać posiekanymi pistacjami i płatkami migdałowymi.

image
tarta z kremem i rabarbarem
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na zapiekankę z rabarbarem i ricottą

Składniki: 400 g rabarbaru, kilka truskawek, 150 g cukru, 300 ml mleka, 300 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 jajka + 2 żółtka, 250 g bułki pszennej, 30 g masła, 200 g ricotty, 25 g cukru pudru, 1 cytryna: sok + skórka, 1 pomarańcza: sok + skórka; do podania: 200 ml gęstej śmietany.

Wykonanie: Rabarbar obrać i pokroić na trzycentymetrowe kawałki. W garnku zagotować 100 ml wody z 50 g cukru, wrzucić rabarbar i gotować 2 minuty, a następnie delikatnie wyjąć łyżka cedzakową. Mleko przelać do garnka, dodać szczyptę soli, zagotować, dodać wanilię.

W misce ubić jajka i żółtka z resztą cukru. Wlać do nich ciepłe mleko i śmietanę, cały czas mieszając. Nagrzać piekarnik do 180°C. Chleb posmarować masłem. Od ricotty odlać wodę z wierzchu i utrzeć ją z cukrem pudrem. Posmarowany masłem chleb posmarować ricottą i układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać po wierzchu startą skórką pomarańczy i cytryny. Ułożyć kawałki rabarbaru i plasterki truskawek. Wlać masę jajeczno-śmietankową i odstawić na 30 minut.

Naczynie umieścić w brytfannie. Nalać tyle wody, aby sięgała do połowy naczynia. Piec 45 minut, aż masa się zetnie i zrumieni. Pozostawić na około 10 minut. Śmietanę ubić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i podawać ze śmietaną.

image
zapiekanka z rabarbarem i roicottą
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na bułeczki z rabarbarem i budyniem

Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej, 50 g budyniu w proszku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g cukru, 100 g masła, 150 ml mleka, 1 jajko. Składniki na krem: 150 ml śmietanki kremówki 36%, 150 g serka Philadelphia, 2 łyżki cukru pudru.

Składniki na nadzienie: 250 g posiekanego rabarbaru, 100 g cukru pudru, 1 cytryna + skórka, kilka kropel olejku waniliowego lub jedna laska wanilii, kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Do ozdoby: maliny, borówki, listki mięty, stokrotki. Wykonanie: Wymieszać mąkę z budyniem w proszku, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 2 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i godzinę schładzać w lodówce.

Przygotować rabarbar. Obrać łodygi i pokroić je na małe kawałki, przełożyć do rondla. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier, olejek waniliowy i podgrzewać. Dusić około 15 minut, aż masa zgęstnieje. Można dodać kilka kropel czerwonego barwnika. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, zagotować.

Rabarbar odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 210°C na termoobiegu i wyjąć ciasto z lodówki. Z ciasta wycinać kółka o średnicy około 7 cm za pomocą okrągłej formy do ciastek. Ułożyć je na blaszce w odstępach. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 12–15 minut, aż wierzch się zrumieni. Zostawić do ostygnięcia. Śmietankę wymieszać z serkiem Philadelphia i cukrem pudrem i ubić na gęstą masę. Odstawić do lodówki. Upieczone bułeczki podawać z kremem i rabarbarem.

image
bułeczki z budyniem i rabarbarem
FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. październik 2024 00:43