StoryEditorPrzepisy

3 przepisy na zdrowe i sycące dania z soczewicy

25.01.2023., 11:01h
Przekonaj się, że dania z soczewicy to sytość, zdrowie i niebanalne połączenia, które warto próbować.

Makaron z sosem z czerwonej soczewicy

Składniki: 150 g czerwonej soczewicy, 700 ml bulionu warzywnego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, puszka pomidorów krojonych (400 g), 1 mała cukinia, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, szczypta chilli, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka suszonej bazylii, 300 g makaronu kokardki.
Wykonanie: Soczewicę przepłukać, zalać bulionem i gotować około 10 minut. Cebulę posiekać w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na oleju. Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do cebuli i czosnku, dusić razem. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać. Do gotującej się soczewicy dodać podsmażone składniki z patelni, wymieszać i gotować razem kolejne 10–15 minut, wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Gorący makaron wymieszać z sosem.

.

Placuszki z soczewicy, groszku i cukinii

Składniki: 450 g ugotowanej zielonej soczewicy, 300 g zielonego groszku z puszki, 1 pęczek koperku, 1 mała cukinia, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy garam masala, 100 g mąki pszennej, 2 jajka, olej lub masło klarowane do smażenia, sezam do posypania placuszków.
Wykonanie: Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Groszek odcedzić z wody. Cukinię zetrzeć na tarce na małych oczkach, odcisnąć z soku. Ugotowaną soczewicę, startą cukinię i groszek umieścić w blenderze. Dodać przyprawy, jajka, mąkę i utrzeć – w masie mogą być większe kawałki. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z dwóch stron, delikatnie je obracając. Posypać sezamem przed podaniem.

.

Pulpeciki z soczewicy

Składniki: 70 g żółtego sera, opakowanie zielonej soczewicy, 60 g bułki tartej, 3 ząbki czosn­ku, 30 g mąki, skórka otarta z połowy cytryny, pęczek natki pietruszki, 1 jajko, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka ostrej papryczki, 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, olej do smażenia.
Wykonanie: Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić. Odmierzyć 500 g, dodać przeciś­nięty przez praskę czosnek, jajko, przyprawy. Ser zetrzeć na małych oczkach i dodać do masy razem z mąką i bułką tartą. Dodać posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny. Całość utrzeć blenderem. Formować małe pulpety, każdy delikatnie obtoczyć w bułce i układać jeden obok drugiego. Odstawić do lodówki na 15 minut, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem. 

.

Smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. marzec 2024 08:57