
Przepis na grillowanego kurczaka z sałatką ziemniaczaną
Składniki na sałatkę: 800 g ziemniaków, 1/2 czerwonej cebuli (drobno posiekana), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 4–5 łyżek majonezu, 1 łyżka musztardy (np. sarepskiej lub delikatnej), sól, pieprz, kilka szczypt gałki muszkatołowej, 3 filety z piersi kurczaka, 4 ogórki zielone, pęczek szczypiorku.
Składniki na marynatę: 4 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, odrobina soku z cytryny.
Składniki na sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego.
Wykonanie: W misce wymieszać majonez, musztardę, czosnek, paprykę, curry, sól, pieprz i ewentualnie sok z cytryny. Kurczaka oczyścić, osuszyć, pokroić w plasterki i zamarynować. Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Zamarynowane filety grillować na grillu około 10 minut z każdej strony, aż będą złociste. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę (mogą być też ziemniaki gotowane do obiadu).
W misce połączyć ziemniaki, cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać majonez i musztardę, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i jogurt i wymieszać. Ogórki zetrzeć na szatkownicy na cienkie plasterki.
Na półmisku ułożyć sałatkę ziemniaczaną, zgrillowane mięso, ogórki ze szczypiorkiem i sos czosnkowy.
Przepis na deser z mascarpone i pieczonymi morelami
Składniki: 10 dojrzałych moreli (przekrojone na pół, bez pestek), 3 łyżki miodu lub brązowego cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka masła, kilka listków świeżego tymianku lub rozmarynu, sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy.
Składniki na krem mascarpone: 250 g sera mascarpone (schłodzonego), 200 ml śmietanki 30–36% (dobrze schłodzonej), 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku), 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier wanilinowy); listki mięty do dekoracji, borówki, czereśnie, owoce sezonowe.
Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C (góra – dół). Formę do pieczenia wysmarować lekko masłem. Połówki moreli ułożyć przecięciem do góry, skropić sokiem z cytryny/pomarańczy, posypać cukrem lub polać miodem. Dodać cynamon i gałązki ziół. Piec przez 15–20 minut, aż zmiękną i lekko się skarmelizują. Ostudzić.
W misce ubić śmietankę na sztywno. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem i wanilią (krótko, tylko do połączenia). Delikatnie połączyć mascarpone z bitą śmietaną, najlepiej szpatułką, aby krem był puszysty.
Do pucharków włożyć warstwę kremu. Na wierzch położyć połówki pieczonych moreli z sosem, który się wytworzył podczas pieczenia. Można polać miodem. Dodać ulubione owoce.
Bardzo dobrze smakuje, gdy krem jest zimny, a morele lekko ciepłe.
Przepis na sałatkę z burakami i burratą
Składniki: 2 średnie buraki (ugotowane lub pieczone), 100 g makaronu minikokardki (np. farfalline), 1/2 szklanki świeżych malin, 2 łyżki słupków migdałów, 1/2 szklanki kukurydzy (z puszki, odsączonej), 150–200 g pieczonej polędwicy wieprzowej lub drobiowej (pokrojonej w cienkie plastry lub słupki), 1 kulka burraty, 2 garście rukoli.
Składniki na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki musztardy (np. dijon), sól i świeżo mielony pieprz.
Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Buraki pokroić w cienkie słupki. Migdały uprażyć na suchej patelni na złoto. Kukurydzę można delikatnie podsmażyć na suchej patelni dla lepszego smaku.
Polędwicę pokroić na plastry. Składniki sosu wymieszać trzepaczką lub w słoiczku. Na talerzu ułożyć rukolę. Dodać makaron, buraki, kukurydzę, maliny i plastry polędwicy. Skropić całość sosem.
Na wierzchu ułożyć burratę (można lekko ją naciąć, żeby się „rozlała”). Posypać wszystko prażonymi migdałami. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.