Przepis na ravioli w kremowym sosie
Składniki: 1 opakowanie gotowego ravioli, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła klarowanego, 200 g szpinaku, 1 szklanka słodkiej śmietanki 36%, 1/3 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, 1 szklanka orzechów włoskich, 200 g dyni.
Wykonanie: Ravioli ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Na patelni podgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę dynię i dusić wszystko do miękkości. Dodać szpinak, wlać bulion, śmietankę, doprawić. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Dodać ravioli. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami.
Przepis na zupę z czarną fasolą
Składniki: 3 puszki czarnej fasoli, 3 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chilli, sól, pieprz, oliwa, 4 ząbki czosnku, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, 1 puszka krojonych pomidorów, 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 2 liście laurowe, 1 łyżka soku z limonki, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%, szczypiorek, świeża kolendra.
Wykonanie: Fasolę odcedzić na sitku. Połowę fasoli utrzeć widelcem. W głębokiej patelni podsmażać: przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony drobno seler naciowy, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i papryczkę chilli. Dusić do miękkości warzyw. Wlać bulion, dodać pomidory, liście laurowe, rozgniecioną i pozostałą fasolę. Gotować 15 minut, wyjąć liście laurowe, dodać przyprawy i sok z limonki. Nalać zupę do misek, następnie do każdej porcji dodać łyżkę śmietany i posypać szczypiorkiem i kolendrą.
Przepis na tartę ze szpinakiem i fetą
Składniki: 2 jajka, 400 g szpinaku, 400 g sera feta, 2 kulki mozzarelli, 100 g posiekanych orzechów włoskich, oregano, sól, pieprz, 100 g suszonych pomidorów w oleju, olej, 1 arkusz ciasta francuskiego.
Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać szpinak i go zblanszować. W misce połączyć jajka, szpinak, orzechy, przyprawy, pokrojone pomidory. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć formę keksówkę, formując boki. Wyłożyć masę szpinakową, przykryć resztą ciasta. Wierzch posmarować olejem za pomocą pędzelka kuchennego. Piec 40–45 minut w temperaturze 180°C
