RÓŻOWE KREWETKI W SOSIE
Składniki:
- 500 g krewetek różowych,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki masła klarowanego.
Składniki na sos:
- 4 ząbki czosnku,
- sok z 1 limonki,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki oliwy,
- świeża kolendra,
- 1 papryczka chilli.
Wykonanie: W misce wymieszać oliwę, miód, sok z połowy limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Polać krewetki i zostawić je na 30 minut w sosie. Papryczkę chilli posiekać na cienkie plasterki. Masło rozpuścić, dodać krewetki z sosem i smażyć około 10 minut. Wyjąć, posypać kolendrą, pokrojoną papryczką i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z grzankami i kawałkiem limonki.
BROWNIE Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 5 jajek,
- 200 g masła,
- 1 czekolada mleczna,
- 1 czekolada gorzka,
- 2 łyżki kakao,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 30 dag truskawek świeżych lub mrożonych.
- Wykonanie: Czekolady rozpuścić z masłem, odstawić. Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać masę czekoladową i tylko lekko wymieszać. Masę wlać do dwóch foremek w kształcie serca, ułożyć kawałki truskawek. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C.
SAŁATKA Z ŁOSOSIA Z AWOKADO I KOZIM SEREM
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia,
- 1 awokado,
- ziarna z 1/2 granatu,
- miks sałat z rukolą i szpinakiem,
- 100 g twardego sera koziego,
- kiełki rzodkiewki.
Składniki na sos:
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Wykonanie: Składniki sosu wymieszać i odstawić. Łososia pokroić w paski. Z granatu wyjąć ziarenka. Ser pokroić na cienkie plasterki. Awokado obrać i pokroić na plastry. Na talerzu ułożyć miks sałat, łososia, awokado, kiełki, ser, całość posypać świeżo zmielonym pieprzem, ziarnami granatu i polać sosem.
Karolina Kasperek
