Przez żołądek do serca, czyli najlepsze przepisy na WalentynkiMariusz Kosmala
StoryEditorPrzepisy

Przez żołądek do serca rolnika, czyli najlepsze przepisy na Walentynki

14.02.2025., 10:00h

Rolniczko, dziś Walentynki! Sprawdź, co pysznego możesz ugotować dla swojego rolnika! Pyszne krewetki, smakowite ciasto z truskawkami, czy może lekką sałatkę z awokado i kozim serem?

RÓŻOWE KREWETKI W SOSIE

Składniki:

  • 500 g krewetek różowych,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Składniki na sos:

  • 4 ząbki czosnku,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • świeża kolendra,
  • 1 papryczka chilli.

Wykonanie: W misce wymieszać oliwę, miód, sok z połowy limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Polać krewetki i zostawić je na 30 minut w sosie. Papryczkę chilli posiekać na cienkie plasterki. Masło rozpuścić, dodać krewetki z sosem i smażyć około 10 minut. Wyjąć, posypać kolendrą, pokrojoną papryczką i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z grzankami i kawałkiem limonki.

BROWNIE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 200 g masła,
  • 1 czekolada mleczna,
  • 1 czekolada gorzka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 30 dag truskawek świeżych lub mrożonych.
  • Wykonanie: Czekolady rozpuścić z masłem, odstawić. Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać masę czekoladową i tylko lekko wymieszać. Masę wlać do dwóch foremek w kształcie serca, ułożyć kawałki truskawek. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C.

SAŁATKA Z ŁOSOSIA Z AWOKADO I KOZIM SEREM

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia,
  • 1 awokado,
  • ziarna z 1/2 granatu,
  • miks sałat z rukolą i szpinakiem,
  • 100 g twardego sera koziego,
  • kiełki rzodkiewki.

Składniki na sos:

  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Wykonanie: Składniki sosu wymieszać i odstawić. Łososia pokroić w paski. Z granatu wyjąć ziarenka. Ser pokroić na cienkie plasterki. Awokado obrać i pokroić na plastry. Na talerzu ułożyć miks sałat, łososia, awokado, kiełki, ser, całość posypać świeżo zmielonym pieprzem, ziarnami granatu i polać sosem.

Karolina Kasperek

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. grudzień 2025 06:15