
Przepis na podpłomyk z rabarbarem i gorgonzolą
Składniki na podpłomyk: 1 szklanka mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oliwy;
Dodatki: 1 łyżka oliwy z oliwek, gałązka winogron, 3 łodygi rabarbaru, 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich, 100 g sera gorgonzola.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli jest za luźne, dosypać więcej mąki. Podsypać mąką i cienko rozwałkować. Przenieść je na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować oliwą z oliwek. Rozkruszyć ser na całym cieście.
Rabarbar obrać i pokroić na cienkie plasterki, winogrona pokroić na połówki i rozłożyć na cieście. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Piec około 30 minut w temperaturze 200°C. Pięć minut przed końcem uchylić piekarnik, posypać posiekanymi orzechami i zapiec.
Przepis na galette z rabarbarem i truskawkami
Składniki: 150 g masła, 250 g mąki, 2 łyżki cukru, 3 łyżki śmietany, szczypta soli.
Składniki na nadzienie: 5 łodyg rabarbaru, 100 g truskawek, 2 łyżki soku z cytryny + skórka otarta z 1/2 cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru;
Dodatkowo: jajko do posmarowania.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, po czym schładzać 30 minut w lodówce. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki, a truskawki w plasterki. W misce wymieszać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny z cukrem. Dodać rabarbar i truskawki.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dziesięć równych części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Na środku układać rabarbar z truskawkami, brzegi zlepiać. Posmarować jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 30–35 minut w temperaturze 190°C. Można podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.
Przepis na łososia z konfiturą rabarbarowo-żurawinową
Składniki: 2 kawałki (dzwonka) łososia, sól, pieprz, 2 plastry masła, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki płatków migdałowych, 2 łodygi rabarbaru.
Składniki na konfiturę: 500 g obranych łodyg rabarbaru, 2 czerwone cebule, mały kawałek świeżego imbiru, 100 g suszonej żurawiny, 100 g cukru, szczypta soli, pieprz do smaku, 50 ml octu balsamicznego, 1/2 szklanki czerwonego wina.
Wykonanie: Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki, zalać winem i gotować na małym ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, starty na małych oczkach imbir, cukier, żurawinę, przyprawy i gotować około 30 minut. Dodać ocet balsamiczny i doprawić. Odparować wodę. Gotową konfiturę lekko przestudzić.
Rybę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z cytryny, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać przyprawami i ułożyć kawałki masła. Obok ułożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki łodygi rabarbaru. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C. Na koniec posypać płatkami migdałowymi i chwilę jeszcze zapiekać, aż nieco się zrumienią. Łososia podawać z konfiturą i łodygami rabarbaru.