TPR
StoryEditorPrzepisy kulinarne

Trzy niezwykłe przepisy na ziemniaki. Nawet na bigos ziemniaczany

06.10.2024., 09:00h

Jesienna aura zawitała na dobre do naszych kuchni. Tym razem głównym składniekiem naszych trzech propozycji na dania są ziemniaki. Jakie niespotykane potrawy można z nich zrobić? Sami się przekonajcie!

Przepis na łososia z ziemniakami i dipem z ricotty

Składniki: 1 filet z łososia, sok z 1/2 cytryny, 300 g małych pieczarek, 1 cebula, 5 ziemniaków, 3 kolorowe papryki, sól, pieprz, papryka, olej, zioła prowansalskie.

Składniki na dip: 2 ząbki czosnku, 300 g sera ricotta, 2 łyżki majonezu, 3 jajka, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy francuskiej.

Wykonanie: Łososia natrzeć przyprawami, skropić sokiem z cytryny. Warzywa pokroić, natrzeć olejem i przyprawami, ułożyć w formie do zapiekania, a na nich łososia, i zapiekać około godziny w temperaturze 180°C.

Przygotować dip: jajka ugotować na twardo, posiekać. Dodać do nich ricottę, musztardę, majonez, sól, pieprz i utrzeć blenderem. Upieczonego łososia z warzywami podawać z dipem.

image
łosoś z ziemniakami
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na bigos z ziemniaków

Składniki: 500 g ziemniaków, 1 łyżka octu, 2 małe cebule, sól, pieprz, 1 szklanka śmietany, łyżka oleju lub masła klarowanego, 500 g grochu połówkowanego, 1 łyżka mąki, 200 g boczku.

Wykonanie: Groch opłukać, zalać czystą wodą i odstawić na dwie godziny. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, zalać tylko tyle, aby ziemniaki przykryła woda. Dodać łyżkę octu i gotować do miękkości, odcedzić.

Na maśle klarowanym lub oleju zeszklić cebulę i boczek pokrojony w kostkę. Mąkę wymieszać ze śmietaną i wlać do cebuli z boczkiem, chwilę razem gotować. Ziemniaki, groch i cebulę z boczkiem i śmietaną wymieszać i doprawić do smaku.

image
Bigos ziemniaczany
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na gratin ziemniaczane

Składniki: 700 g ziemniaków, 250 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, sól, 2 łyżki masła, 150 g żółtego sera.

Wykonanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na szatkownicy, posolić. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i roztartym czosnkiem. Układać plastry sera. Na wierzchu ułożyć resztę masła, zalać śmietanką. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec 75 minut w temperaturze 190°C. Zdjąć folię, posypać serem i zapiekać jeszcze 15 minut.

image
Gratin ziemniaczane
FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 05:56