Trzy pomysły na fasolkę szparagową w Twojej kuchni
StoryEditorFasolka szparagowa w kuchni

Trzy super przepisy na fasolkę

19.08.2023., 10:00h
Chyba każdy zna smak fasolki szparagowej z chrupiącą zasmażką. A jak inaczej wykorzystać fasolkę w kuchni? Możliwości jest niezliczona ilość, a sezon na fasolkę wcale nie taki długi. Warto zatem zrobić jedno z naszych trzech dań z fasolką w roli głównej.

Fasolka pieczona z czosnkiem i parmezanem

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej,
  • 3 łyżki masła,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka włoskiej przyprawy,
  • 3/4 szklanki startego parmezanu.

Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C. W misce wymieszać masło, mielony czosnek, przyprawy i parmezan. Dodać umytą fasolę i natrzeć ją przygotowanym masłem czosnkowo-ziołowym. Tak przygotowaną fasolę rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 200 minut. Podawać bezpośrednio po upieczeniu z sosem czosnkowym.

image

fasolka szparagowa z parmezanem

FOTO: Mariusz Kosmala

Pomidory faszerowane kaszą i warzywami

Składniki:

  • 3 duże pomidory,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 5 pieczarek,
  • kawałek cukinii,
  • 15 strąków
  • fasoli zielonej lub/i żółtej,
  • sól, pieprz,
  • 100 g sera feta,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika.

Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Podać posiekane drobno pieczarki, cukinię, paprykę oraz fasolkę i ziarna słonecznika. Doprawić solą i pieprzem, dusić. Dodać ugotowaną kaszę oraz rozkruszoną fetę. Pomidory przekroić, wydrążyć środek, nakładać farsz, przykryć drugą połówką pomidora i zapiekać 25–30 minut w temperaturze 180°C.

image

pomidory faszerowane

FOTO: pomidory faszerowane

Sałatka z fasolą i młodymi ziemniakami

Składniki na sałatkę:

  • 150 g zielonej fasoli,
  • 3 jajka,
  • 5 plastrów boczku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 8 młodych ziemniaków,
  • pęczek koperku.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku.

Wykonanie: Fasolę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Ziemniaki najlepiej oskrobać, ugotować i pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić i podsmażyć na suchej patelni, dodać ziemniaki i chwilę zrumienić. Składniki sosu wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki ułożyć na przemian na talerzu, posypać posiekanym koperkiem i podawać z sosem.

image

sałatka z fasolką

FOTO: Mariusz Kosmala

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 03:15