StoryEditorPrzepisy

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pieczoną perliczkę?

29.03.2021., 10:03h
Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie pieczonej perliczki.

Składniki:

  • 1 perliczka,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryka,
  • olej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 opakowanie mrożonych minimarchewek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól,
  • 1/2 łyżki brązowego cukru.

 

Wykonanie:

Perliczkę natrzeć miodem, przeciś­niętym przez praskę czosn­kiem, olejem i przyprawami. Odstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Piec pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia około 70 minut.

Marchewkę ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i cukier, mieszać, aż składniki się połączą. Dodać marchewkę, wymieszać i podgrzewać razem.

Upieczoną perliczkę podawać z marchewką, można też z kluskami śląskimi lub kopytkami.

Przepis na Wielkanoc: jak przygotować pieczoną perliczkę?

Życzymy smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 14:29