StoryEditorKobiety na wsi

Rolniczka spod Wągrowca robi sery, które podbiły Brukselę

21.09.2025., 12:00h

Janina i Andrzej są naszymi Czytelnikami niemal od dwóch dekad. Z „Tygodnikiem” pod pachą prowadzą swoje mleczne gospodarstwo w Kaliszanach w gminie Wągrowiec. Janina od kilkunastu lat robi też słynne w okolicy sery podpuszczkowe. Raczyli się nimi już unijni urzędnicy w Brukseli.

Drożdżówki, sery i życie na wsi – codzienność u Kolińskich

Janinę Kolińską zastaję „przy robocie”. Mówi, że to nic nadzwyczajnego, bo pieką w domu nieustannie. Janina stoi przy blachach z drożdżówkami. Jedne już upieczone, inne – dopiero smarowane jajkiem. Jedne są z jabłkami, w tym coraz rzadziej spotykaną papierówką. Drzewko rośnie na podwórku i owocuje tak, że podobno w tym sezonie Kolińscy sowicie obdarowali rodzinę i sąsiadów. Są też drożdżówki ze śliwką. W pieczeniu pomaga teściowa – Maria, choć w dokumentach ma „Urszula”.

– Często pieczemy, córka Ania też. Uczy się i pracuje w Poznaniu. Dzwonię do ni...

Pozostało 91% tekstu

Ten artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.

Zaloguj się, by czytać dalej.

Jeśli nie masz jeszcze konta na naszym portalu, zarejestruj się bezpłatnie i czytaj artykuły dla zalogowanych użytkowników.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 21:43