StoryEditorPrzepisy

Rolada szpinakowa z szynką, pastą z jajek i awokado

14.07.2018., 16:07h
Składniki na ciasto: 250 g szpinaku, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 jajka, 3 łyżki mąki.

Składniki na farsz:

1 kremowy twarożek, 6 plasterków szynki, 3 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, 1 avocado, 3 łyżki majonezu, 1 cebula, 4 kawałki papryki konserwowej.

Wykonanie:

Szpinak podsmażyć wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Szpinak połączyć z żółtkami i utrzeć blenderem. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Dodać pianę i delikatnie wymieszać.

Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (duża forma z piekarnika). Piec ok. 10 min w temp. 180°C. Jeszcze gorące zwinąć w roladę i odstawić do wystygnięcia.

Ugotowane jajka oraz avocado pokroić w kostkę, doprawić, dodać majonez. Paprykę pokroić w kostkę. Przestudzoną roladę ponownie rozwinąć, posmarować twarożkiem, ułożyć plasterki szynki, wyłożyć pastę z jajek i avocado, z jednej strony ułożyć paprykę konserwową i zwinąć w roladę.

Wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin (najlepiej na noc).




Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. grudzień 2024 22:19