StoryEditorPrzepisy

Szaszłyki z kurczaka na grila

14.08.2018., 17:08h
Szaszłyki z kurczaka na grila to świetny pomysł na danie na obiad i na przyjęcie ze znajomymi. Podpowiadamy jakie muszą być składniki szaszłyków drobiowych oraz jakie są potrzebne składniki na marynatę do szaszłyków z kurczaka. Wyjaśniamy też jak przygotować szaszłyki drobiowe na grila.

Składniki na szaszłyki z kurczaka na grila


Składniki na 4 porcje: 600 g filetów z piersi kurczaka, 500 g świeżych moreli (mogą być też z puszki), 250 g suszonych śliwek, sól, pieprz.

Składniki na marynatę do szaszłyków z kurczaka:

2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki mielonej papryki chili, kilka liści szałwii.

Jak przygotować szaszłyki drobiowe na grila?

Mięso pokroić w dużą kostkę, natrzeć solą i pieprzem. Na szpikulec nabijać kolejno kostki mięsa, połówki moreli i suszone śliwki. Składniki marynaty połączyć i posmarować nią dokładnie szaszłyki.

Grillować ok. 5–10 min z każdej strony. Podawać z grillowanymi warzywami, np. cykorią, papryką, cebulą dymką, cukinią. Warzywa przed grillowaniem należy również natrzeć marynatą.




Pomysł i wykonanie: R. Skrzypek, tekst: K. Bieniecka-Drzymała,
zdjęcia: M. Adamczewska.

W zorganizowaniu sesji pomogła nam restauracja Różany Dworek w Wysogotowie.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. grudzień 2024 18:44