StoryEditorPrzepisy

Trzy przepisy na lody w niezwykłej odsłonie

19.06.2022., 09:06h
Myślisz, że zrobienie domowych lodów to coś trudnego, wymagającego wielu składników i zabierające mnóstwo czasu? Nic bardziej mylnego! Oto 3 przepisy krok po kroku jak zrobić lody niczym z włoskiej kawiarni.

Lody o smaku solonego karmelu

Składniki:
  • 400 g masy kajmakowej,
  • 350 ml słodkiej śmietanki 36%,
  • 250 g sera mascarpone,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych.
Wykonanie: Około 50 g masy utrzeć mikserem, dodać orzeszki ziemne i odłożyć do udekorowania lodów. Do miski wlać śmietankę, dodać ser mascarpone i ubić na sztywno. Dodać resztę masy kajmakowej, sól, delikatnie wymieszać. Do pojemnika przełożyć masę, a na wierzchu ułożyć wcześniej utartą masę z orzechami. Mrozić około 5 godzin. Przed nałożeniem warto wyjąć lody 5 minut wcześniej, aby zmiękły.

Torcik lodowy

Składniki:
  • tabliczka białej czekolady,
  • 150 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • 500 g sera mascarpone,
  • 2 banany,
  • 400 g truskawek (kilka odłożyć do dekoracji),
  • 120 g cukru.
Wykonanie: Czekoladę roztopić na parze – ustawić miskę nad wrzątkiem i mieszać. Herbatniki pokruszyć, dodać miękkie masło i utrzeć blenderem. Wyłożyć herbatnikami z masłem okrągłą blaszkę. Do miski przełożyć mascarpone, dodać 30 g cukru oraz roztopioną czekoladę i wymieszać. Masę wylać na herbatniki. Truskawki z bananami utrzeć blenderem z resztą cukru i delikatnie, po łyżce, wylać je na białą masę. Mrozić około 6 godzin, a najlepiej wstawić do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wyjąć na 10 minut, udekorować truskawkami.

Lody chałwowe z makiem

Składniki:
  • 4 żółtka,
  • 5 łyżek brązowego cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka śmietanki 36%,
  • 3 łyżki maku,
  • 50 g chałwy waniliowej.
Wykonanie: Żółtka z cukrem utrzeć na jasny krem. Śmietankę i mleko zagotować, dodać mak i gotować około 8 minut. Gorącą śmietankę z mlekiem wolno wlewać do ubitych jajek, cały czas mieszając. Przelać do garnka, dodać pokruszoną chałwę i gotować około 10 minut, często mieszając. Masę ostudzić, przełożyć do pojemniczków, a następnie włożyć je do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.

Przepisy ukazały się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 24/2022 na str. 62. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 16:24