StoryEditorWiadomości rolnicze

Zapiekane bataty z salsą z papryki i ogórka kiszonego

29.11.2016., 15:11h
Składniki: 4 bataty, 8 małych plastrów boczku, 8 plastrów sera żółtego, sól, pieprz; składniki na salsę: 1 czerwona papryka, 2 kiszone ogórki, 1/2 czerwonej cebuli, pęczek pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju, np. lnianego.

Wykonanie: Bataty myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny. Po wyjęciu z piekarnika (mogą ostygnąć) przekrawamy wraz ze skórką na połówki. Układamy ponownie w formie do zapiekania, na każdym kładziemy plaster sera i boczku, oprószamy przyprawami i ponownie zapiekamy 10–15 minut. Paprykę, cebulę i ogórki siekamy w kosteczkę, natkę siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przyprawy i oliwę. Gorące bataty podajemy z salsą.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 10:30