Alkohol i potrawyfreepik
StoryEditorKac

Co zjeść przed wypiciem drinka? Jak uniknąć kaca po Sylwestrze?

30.12.2023., 15:00h
To, co zjesz przed wypiciem alkoholu, może mieć ogromny wpływ na to, jak się będziesz czuć pod koniec nocy i następnego ranka. Wybór odpowiednich potraw przed wypiciem jednego lub dwóch drinków może pomóc w kontrolowaniu głodu, zrównoważeniu stężeń elektrolitów i zmniejszeniu niektórych przykrych skutków spożycia alkoholu. I odwrotnie – wybieranie innych pokarmów może spowodować wzdęcia, odwodnienie, zgagę i niestrawność.

Dlaczego warto zjeść jajecznicę przed piciem alkoholu?

Zanim sięgniesz po kieliszek, zjedz jajko. Jajka są pożywne i sycące – jedno zawiera około 6 g białka. Podjadanie pokarmów bogatych w białko przed wypiciem alkoholu może pomóc spowolnić opróżnianie żołądka i opóźnić wchłanianie alkoholu. Ponadto białko jest najbardziej sycącym makroskładnikiem pokarmowym, dzięki któremu będziesz syty na dłużej, co może zmniejszyć ryzyko objadania się z powodu stymulowanego alkoholem wilczego głodu. Jajka przygotuj w formie jajecznicy, na twardo lub zmieszane z warzywami, aby uzyskać pożywny, wypełniony błonnikiem omlet.

Jakie właściwości ma owies?

Owies również jest doskonałym źródłem błonnika i białka, które potęgują uczucie sytości i łagodzą działanie alkoholu. Pół szklanki (40 g) niegotowanych płatków owsianych dostarcza prawie 5 g białka i 4 g błonnika, a także przyzwoite ilości magnezu, selenu i żelaza. Jedno z badań wykazało, że owies może korzystnie wpływać na zdrowie wątroby. W badaniach na zwierzętach wykazano również, że chroni przed uszkodzeniem wątroby wywołanym alkoholem.

Czy warto jeść banany przed imprezą?

Banany zawierające 4 g błonnika w każdym dużym owocu są doskonałą przenośną przekąską, którą można mieć pod ręką przed wypiciem, aby spowolnić wchłanianie alkoholu. Ponadto są bogate w potas, który może zapobiegać zaburzeniom równo­wagi elektrolitowej. Ponieważ składają się w prawie 75% z wody, banany mogą również pomóc w utrzymaniu nawodnienia. Można je posmarować masłem orzechowym lub dodać do koktajli, sałatek owocowych, płatków owsianych lub jogurtu.

Dlaczego warto jeść łososia przed wypiciem alkoholu?

Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł niezbędnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Niektóre badania na zwierzętach sugerują, że kwasy omega-3 mogą pomóc w zmniejszeniu niektórych szkodliwych skutków alkoholu, w tym uszkodzeniom mózgu spowodowanym nadmiernym piciem. Łosoś jest również bogaty w białko, co może pomóc spowolnić wchłanianie alkoholu. Jak możesz go przyrządzić? Łososia ułóż w naczyniu do pieczenia skórą do dołu, dopraw solą, pieprzem i wybranymi przyprawami. Piecz w temperaturze 200°C przez 10–15 minut, następnie połącz z wybranymi warzywami i ciesz się zdrowym posiłkiem.

Czy jogurt grecki łagodzi skutki picia alkoholu?

Oferujący dobrą równowagę białka, tłuszczu i węglowodanów niesłodzony jogurt typu greckiego jest jednym z najlepszych pokarmów, jakie możesz zjeść przed nocnym piciem. Białko spowolni wchłanianie tłuszczu i pomoże utrzymać uczucie sytości przez całą noc. Spróbuj połączyć niesłodzony jogurt typu greckiego z owocami, orzechami i nasionami.

Dlaczego warto jeść nasiona chia przed wypiciem alkoholu?

Modne od jakiegoś czasu nasiona chia są doskonałym źródłem błonnika i białka, a także ważnych mikroelementów, takich jak mangan, magnez, fosfor i wapń. W szczególności błonnik może pomóc opóźnić opróżnianie żołądka i spowolnić wchłanianie alkoholu do krwiobiegu. Nasiona chia są bogate w przeciwutleniacze, takie jak kwas rozmarynowy, kwas galusowy i kwas kawowy, które być może mogą pomóc zapobiegać uszkodzeniom komórek i chronić wątrobę – tak przynajmniej wynika z niektórych badań na zwierzętach. Budyń chia jest łatwy w przygotowaniu: zmieszaj 3 łyżki (42 g) nasion chia ze szklanką mleka, z wybranymi owocami, orzechami, przyprawami i naturalnymi słodzikami.

A może truskawki, jeżyny albo jagody?

Wszystkie są bogate w niezbędne składniki odżywcze, w tym błonnik, mangan oraz witaminy C i K. Mają też dużo wody, a to zapobiega odwodnieniu. Co więcej, spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze, takich jak jagody, może chronić komórki przed uszkodzeniami wywołanymi alkoholem. Przygotuj przekąskę i połącz jagody z garścią migdałów lub spróbuj dodać je do koktajli i sałatek owocowych.

Jeśli nie truskawki, to może szparagi?

Oprócz dostarczania szeregu ważnych witamin i minerałów mogą wesprzeć wątrobę. Badanie z 2009 roku wykazało, że ekstrakt ze szparagów zwiększa aktywność dwóch enzymów metabolizujących alkohol i chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem. Szparagi są doskonałym źródłem przeciw­utleniaczy, takich jak kwas ferulowy, kemferol, kwercetyna, rutyna i izoramnetyna, które zapobiegają uszkodzeniom komórek spowodowanym nadmiernym spożyciem alkoholu. Na świątecznym czy noworocznym stole przydadzą się też grejpfruty – źródło błonnika, witaminy C i witaminy A. Zawierają też naringeninę i naringinę – dwa związki przeciwutleniające, które w niektórych starszych badaniach in vitro wykazały działanie zapobiegające uszkodzeniom wątroby. Spróbuj pokroić grejpfruta w cząstki i posypać go odrobiną soli lub cukru, aby zrównoważyć pikantny, cierpki smak. Należy jednak pamiętać, że grejpfrut może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami.

Czym można uzupełnić wodę w organizmie?

Dobrym rozwiązaniem na uzupełnianie wody będą arbuz i melon. Owoce te są również bogate w ważne elektrolity, takie jak potas, które mogą być wypłukiwane w wyniku nadmiernego spożycia alkoholu.

Jednym z najlepszych produktów, jakie można zjeść przed wypiciem alkoholu, jest awokado. Jest bogate w zdrowe dla serca jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcz trawi się znacznie dłużej niż białko czy węglowodany, co może pomóc spowolnić wchłanianie alkoholu do krwiobiegu. Ponadto awokado jest bogate w potas, czym pomaga zachować równowagę w elektrolitach. Buraki dostarczą całego bogactwa antyoksydantów, a słodkie ziemniaki są nie tylko doskonałym źródłem potasu, który pomaga zrównoważyć poziom elektrolitów podczas picia alkoholu, ale także są bogate w węglowodany złożone, które składają się z większych cząsteczek, których rozkład zajmuje więcej czasu, co może być korzystne w zmniejszaniu wpływu alkoholu na organizm.

Do kolacji, obiadów czy imprezy postaw też miskę z mieszanką orzechów, migdałów, nasion dyni. Są bogate w błonnik i białko, co może pomóc spowolnić opróżnianie żołądka i złagodzić działanie alkoholu.

Czego nie należy jeść przed piciem alkoholu?

Równie ważna jest świadomość tego, jakich pokarmów należy unikać przed wypiciem alkoholu. Alkohol może wywoływać refluks żołądkowo-przełykowy, czyli zgagę, nudności i odbijanie. Jeśli cierpisz na refluks lub masz skłonność do niestrawności, przed wypiciem alkoholu unikaj czynników wyzwalających, takich jak pikantne potrawy, czekolada, napoje gazowane czy kofeina. Słone potrawy, jak chipsy ziemniaczane, precle i krakersy, mogą nasilać wzdęcia i gromadzenie się płynów wywołane alkoholem. Pamiętaj, aby unikać rafinowanych węglowodanów i słodkiej żywności i napojów, białego chleba, makaronów, słodyczy. Te pokarmy i napoje są nie tylko trawione szybciej, ale mogą również powodować wahania stężenia cukru we krwi, zwiększając ryzyko przejadania się.

Jeśli to impreza sylwestrowa, pamiętaj o nawadnianiu organizmu, popijając przez całą noc czystą wodę, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia objawów kaca nad ranem.

Karolina Kasperek

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. grudzień 2024 02:45