W związku z potwierdzeniem wystąpienia choroby, w promieniu 3 km od wsi Oszczeklin utworzono strefę zapowietrzoną, a w promieniu 10 km strefę zagrożonąUnsplash
StoryEditorPtasia grypa

Aż 37 tys. kaczek padło w Wielkopolsce! Nowe ognisko ptasiej grypy

22.04.2023., 12:30h
W powiecie kaliskim, na fermie w Oszczeklinie potwierdzono wystąpienie wirusa ptasiej grypy. Reakcja Inspekcji Weterynaryjnej była natychmiastowa – zagazowanych zostało 29 tys. kaczek z fermy, w której wykryto chorobę oraz prewencyjnie 8 tys. kaczek znajdujących się w pobliskiej wsi Dąbrowa

W Wielkopolsce zagazowano prawie 30 tysięcy kaczek rzeźnych z powodu ptasiej grypy

W takich sytuacjach trzeba podejmować radykalne decyzje, ponieważ wirus potrafi przenieść się bardzo szybko – oświadczył Powiatowy Lekarz Weterynarii Miłosz Bąkowski.

Szybkie i radykalne działanie było konieczne. Powiat kaliski należy do obszarów z największą liczbą gospodarstw drobiu w Polsce, których liczba dochodzi do 300. Dotychczas wysoce zjadliwa grypa ptaków została potwierdzona w powiecie kaliskim już 28 razy od początku roku.

W związku z potwierdzeniem wystąpienia choroby, w promieniu 3 km od wsi Oszczeklin utworzono strefę zapowietrzoną, a w promieniu 10 km strefę zagrożoną. Hodowcy znajdujący się na obu terenach objęci są specjalnymi procedurami, regulującymi między innymi przemieszczanie drobiu. W związku z tym, obecnie bez zgody powiatowego lekarza weterynarii, sprzedaż oraz zakup drobiu nie są możliwe.

Rolniku, przestrzegaj zasad bioasekuracji!

Inspektorat Weterynarii przypomina o tym jak istotna jest bioasekuracja w przypadku chorób wirusowych zwierząt, w tym wysoce zjadliwej grypy ptaków. Najważniejsze zalecenia IW w zakresie utrzymywania drobiu:

  • stosowanie zasady "cały kurnik pełen lub cały kurnik pusty";
  • zapewnienie odpowiednich warunków utrzymania w zakresie temperatury, wilgotności, wymiany powietrza, dostępu światła;
  • stosowanie prawidłowej obsady kurnika;
  • utrzymywanie w jednym kurniku, w obrębie jednego stada, drobiu w jednakowym wieku;
  • izolacja poszczególnych kurników przez zapewnienie osobnej obsługi, żywienia, narzędzi;
  • zabezpieczenie paszy przed dostępem gryzoni i dzikich ptaków;
  • rejestrowanie wejść osób postronnych na teren gospodarstwa;
  • odkażanie kół pojazdów wjeżdżających na teren gospodarstwa;
  • regularne aktualizowanie planu zabezpieczenia gospodarstwa przed gryzoniami;
  • rejestrowanie prowadzonych regularnie czynności odkażania, dezynsekcji i deratyzacji.

Pomieszczenia, w których utrzymuje się drób, ich wyposażenie oraz sprzęt powinny być:

  • wykonane z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia drobiu oraz nadających się do oczyszczania i odkażania;
  • zabezpieczone przed dostępem zwierząt innych niż utrzymywane w gospodarstwie;
  • utrzymywane w czystości;
  • oznakowane tablicą z napisem "Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony".
  • Odchody oraz niezjedzone resztki paszy powinny być usuwane z pomieszczeń tak często, aby uniknąć zanieczyszczenia paszy lub wody.

Osoby pracujące przy drobiu powinny:

  • stosować odzież ochroną, oddzielną do pracy przy każdym stadzie w kurniku;
  • posiadać aktualne badania na nosicielstwo pałeczek Salmonella;
  • zostać przeszkolone w zakresie higieny osobistej oraz możliwych dróg przenoszenia zakażenia za pośrednictwem odzieży oraz sprzętu.

Kamila Dłużewicz

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 11:49