Polska gęsina drożeje. Ceny skupu wyższe nawet o 25 proc.Krzysztof Zacharuk
StoryEditorGęsina na św. Marcina

Polska gęsina drożeje. Ceny skupu wyższe nawet o 25 proc.

10.11.2025., 10:00h

Polska pozostaje jednym z najważniejszych producentów gęsi oraz puchu gęsiego w Unii Europejskiej. Krajowe pogłowie od lat utrzymuje się na stabilnym poziomie 0,9–1,3 mln sztuk, a gęsi hodowane są głównie na cele konsumpcyjne. Silną pozycję mają również polskie pierze i puch, cenione w całej Europie za wysoką jakość i właściwości termiczne.

Polska gęsina porządana na zagranicznych rynkach

Według analiz KOWR, tegoroczne ceny skupu są wyraźnie wyższe niż rok temu, a polska gęsina wciąż znajduje odbiorców za granicą.

image
Pogłowie gęsi stan w grudniu
FOTO: Kowr

Gęś Biała Kołudzka – wizytówka polskiego chowu

Na świecie istnieje około 60 ras gęsi, ale w Polsce od dekad dominuje jedna – Gęś Biała Kołudzka. To właśnie ta rasa stanowi ponad 98% krajowego pogłowia. Wyhodowana w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, jest ceniona za:

  • szybkie przyrosty,
  • niską zawartość tłuszczu,
  • delikatne, smaczne mięso.

To ona trafia zarówno na rynek krajowy, jak i na eksport.

W którym województwie jest najwięcej gęsi?

Jak wynika z analizy KOWR, w  2024 roku największe pogłowie gęsi znajdowało się w woj.:

  • wielkopolskim – 258 tys. szt. (20% udziału),
  • warmińsko-mazurskim – 213 tys. szt. (16% udziału).

Dużo stad utrzymuje się także na Podlasiu, Mazowszu i w Łódzkiem. W zachodniopomorskim gęsi jest najmniej – zaledwie około 1 tys. sztuk.

image
Pogłowie gęsi stan w grudniu
FOTO: Kowr

Polska gęsina na listach produktów tradycyjnych

Popularność gęsiny umacniają tradycje kulinarne. Ponad 20 potraw z gęsi wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW – m.in.:

  • gęś owsiana z Bogusławic,
  • półgęsek z Radziwiłłowa,
  • gęś pomorska pieczona.

Coraz częściej konsumenci zwracają uwagę na znak PRODUKT POLSKI, pochodzenie i jakość surowca, a trend żywności tradycyjnej i premium działa na korzyść branży.

Dlaczego gęsina jest zdrowa?

Mięso gęsi wyróżnia się:

  • korzystnymi kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6,
  • dużą ilością białka z kompletem aminokwasów egzogennych,
  • witaminami A, E i z grupy B,
  • cennymi składnikami mineralnymi.

Gęsina to produkt wybierany przez konsumentów poszukujących mięsa naturalnego, wysokiej jakości i o dobrym profilu żywieniowym.

image
Pogłowie gęsi stan w grudniu
FOTO: Kowr

Które państwo importuje najwięcej polskiej gęsiny?

Choć w 2024 roku wartość eksportu spadła (z 85 mln do 61 mln EUR), Polska wciąż sprzedaje znaczące ilości gęsiny za granicę. W latach 2012–2024 eksport wynosił 14–21 tys. ton rocznie.

Niemcy zaimportowali łącznie 9,5 tys. t gęsiny o wartości 46 mln EUR, Francja 1,6 tys. t o wartości 4,2 mln EUR, Honkong 1,2 tys. t o wartości 3 mln EUR i Austria 0,5 tys. t o wartości 1,4 mln EUR.

image
Pogłowie gęsi stan w grudniu
FOTO: Kowr

Import gęsiny do Polski jest marginalny. W 2024 roku wyniósł 176 ton – wielokrotnie mniej niż krajowa produkcja.

image
Pogłowie gęsi stan w grudniu
FOTO: Kowr

Ceny gęsi rosną – nawet o 25% więcej niż przed rokiem

Rok 2025 przynosi poprawę sytuacji cenowej.

image
Pogłowie gęsi stan w grudniu
FOTO: Kowr

W trzecim tygodniu października:

  • średnia cena gęsi tuczonych wynosiła 14,09 zł/kg,
  • rok wcześniej było to 11,27 zł/kg.

To wzrost o 25% r/r. W zależności od regionu i zakładu, stawki są wyższe średnio o 17–25%.

image
Pogłowie gęsi stan w grudniu
FOTO: Kowr

oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz na podst. KOWR

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2025 17:01