Archiwum redakcjiArchiwum redakcji
StoryEditorDrób

Rośnie KOLOSALNA ferma kurczaków. Ma produkować nawet 150 tys. ton mięsa rocznie

23.09.2023., 14:00h
Firma Petrinja Chicken Company (PCC) zamierza założyć najbardziej nowoczesną hodowlę drobiu w Europie. Spółka zakłada, że przy utrzymaniu 94 milionów szt. kurczaków, co roku będą mogli produkować 150 tys. t mięsa z kurczaka.

PCC zamierza założyć fermę drobiu

Jak poinformował portal TopAgrar.com, w roku 2025 w Chorwacji firma Petrinja Chicken Company (PCC) ma plan na założenie gospodarstwa o obiegu zamkniętym, w którym będzie produkowała własny drób. Zdaniem przyszłych założycieli, na terenie gospodarstwa rozegrają się wszystkie etapy od utrzymania i wychowania kurczęcia do uboju i przekazu konsumentowi. Wszystkie prace w PCC mają odbywać się zgodnie z najwyższymi standardami ESG. Na terenie gospodarstwa mają działać:

  • produkcja pasz dla drobiu,
  • wylęgarnia,
  • chów drobiu,
  • przetwórstwo mięsne.

Co PCC zrobi z powstałym z produkcji drobiu obornikiem?

W związku z tym, że na fermie drobiu produkowane będą znaczące ilości obornika, producent zaplanował montaż instalacji fermentacyjnej, która będzie odpowiedzialna za produkcję 63 tys. t nawozów organicznych w ciągu roku. Instalacja dzięki zastosowaniu kogeneracji na biogaz i paneli słonecznych zapewni naturalne dla klimatu dostawy energii o mocy 10 MW.

– Chcemy dostarczać mięso doskonałej jakości, stosując zrównoważoną i neutralną dla klimatu technologię produkcji – powiedział w rozmowie z niemieckim „Top Agrar” założyciel PCC, Andrii Matiukha.

Przedsiębiorca jest założycielem grupy spółek działających na terenie wielu krajów Unii Europejskiej, Wielkiej Brytanii i w Ukrainie.

Do których państw będzie trafiało mięso z PCC?

Jak informuje TAP, 50% wyprodukowanego mięsa z kurczaka zostanie sprzedane do państw UE, natomiast drugie 50% wyeksportowane zostanie do regionu arabskiego i na teren Azji.

Kiedy PCC zostanie oddane do użytku?

Jeżeli prace przy budowie fermy drobiu będą przebiegały w sposób prawidłowy, to zostanie oddana do użytku wraz z końcem roku 2025.

– Dużo inwestujemy w zielone technologie i mamy ambicje zbudować najnowocześniejszą i zrównoważoną produkcję drobiarską w Europie – zapewnił Oleksiy Shevchenko, dyrektor generalny, zarządzający projektem i mający duże doświadczenie w branży spożywczej.

oprac. Justyna Czupryniak

źródło: Top Agrar.com

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. grudzień 2024 01:12