StoryEditorBydło mięsne

Hodowla bydła mięsnego będzie się rozwijać mimo spadku cen?

06.05.2020., 17:05h
Ojczyzną rasy limousine są centralne regiony Francji, charakteryzujące się surowym klimatem i skalistym podłożem. Zbliżone warunki panują w rejonie, w którym swoją hodowlę prowadzi Tadeusz Smoliński.

Jakie są główne zalety bydła limousine?

16 lat temu specjalizowałem się w hodowli bydła mlecznego utrzymując 35 krów. Niska opłacalność tego kierunku sprawiła, że z mleka zrezygnowałem. Sprzedałem całe stado i postawiłem na bydło mięsne, zaczynając od zakupu wysoko cielnych jałówek rasy limousine. Dziś utrzymuję blisko 80 sztuk, a zarabiam głównie na sprzedaży odsadków w wadze 250–300 kg – informuje Tadeusz Smoliński, dodając, iż ceni limousine m.in. za umięśnienie, zdolność przystosowania się do różnych warunków środowiska, dobre zdrowie, łatwość wycieleń i dużą żywotność cieląt. – Ponadto rasa ta doskonale sprawdza się zarówno w chowie ekstensywnym na pastwiskach, jak intensywnym, w budynkach inwentarskich, tak jak jest u mnie. To właśnie z tego powodu wybudowaliśmy dla nich oborę, by w okresie zimowym nie traciły energii na ogrzanie organizmu, ale by utrzymywały przyrosty dobowe na wysokim poziomie.

Hodowca przyznaje, że jałówki limousine często agresywnie reagują na nieznane sytuacje, np. przeprowadzanie, ważenie czy zabiegi weterynaryjne. Matki posiadają bardzo silny instynkt macierzyński. Krowy tak chron...
Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. październik 2024 11:30