StoryEditorświnie

Jak zaplanować produkcję trzody, by nie stracić?

28.02.2020., 12:02h
Powinniśmy znać i na bieżąco kontrolować wskaźniki produkcyjne i uzyskiwane wyniki, a nie tyko wówczas, gdy ktoś ich od nas oczekuje. Dzięki temu lepiej wykorzystamy trwający obecnie dobry okres dla producentów trzody. Obecnie ceny wieprzowiny są wysokie, choć zarabiają przede wszystkim ci, którzy prowadzą cykl zamknięty – mówili eksperci podczas Targów Ferma Świń i Drobiu, które odbyły się w Łodzi.
Odwiedzający targi mieli możliwość nie tylko zapoznania się z ofertami wystawców, lecz również uczestnictwa w konferencjach oraz panelach dyskusyjnych prowadzonych przez wybitnych naukowców i praktyków. W ramach forum dla producentów trzody chlewnej skupiono się na możliwościach poprawy opłacalności chowu poprzez lepszą organizację pracy i wykorzystanie potencjału zwierząt.

Bieżąca analiza wskaźników produkcyjnych i regularne uzupełnianie dokumentacji to narzędzia do codziennej analizy stada. Produkcję w gospodarstwie na kolejny rok należy planować na przełomie grudnia i stycznia. Zajmie nam to niewiele czasu, a pozwoli osiągnąć zakładane cele. W planowaniu należy uwzględnić to, co było, i to, czego oczekujemy – mówił dr Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Zdaniem specjalisty, powinniśmy znać wskaźniki produkcyjne, uzyskiwane wyniki, plany grup technologicznych sami dla siebie, a nie tylko wtedy, kiedy ktoś ich od nas oczekuje. Rolnicy liczą z reguły koszty dopiero, gdy sytuacja na rynku żywca się pogarsza i dostają niewiele za tucznika. Obecnie ceny wieprzowiny są wysokie, choć zarabiają przede wszystkim c...
Pozostało 90% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 08:31