StoryEditorWiadomości rolnicze

Krajowe białko dla świń niewiele gorsze i tańsze od soi

02.11.2015., 12:11h
Kończy się właśnie kilkuletni program, który miał na celu zbadanie możliwości wykorzystania nasion roślin strączkowych w żywieniu świń i drobiu. Wyniki przeprowadzonych doświadczeń pokazują, że przyrosty masy ciała w grupach żywionych poekstrakcyjną śrutą sojową były podobne do tych uzyskanych przy żywieniu paszami z udziałem strączkowych. Co więcej – mięso świń karmionych krajowym białkiem było smaczniejsze.  

Pomimo podwojenia puli pieniędzy przeznaczonej na dopłaty do uprawy roślin strączkowych kwota dotacji do jednego hektara będzie niższa niż w ubiegłym roku, a to ze względu na bardzo duże zainteresowanie ich uprawą. Areał strączkowych grubonasiennych szacowany jest na 320 tys. ha. Niestety, nie wszystkie nasiona trafiają do skupu. Część upraw jest zaorywana. Spośród roślin strączkowych największy potencjał plonowania, a jednocześnie bardzo wysokie wymagania glebowe ma bobik. Można zebrać go 5–6 ton z ha.

Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 45/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 11:13