– Od wielu lat dwusezonowość wycieleń utrzymują hodowcy bydła mięsnego we Francji i się im to opłaca – stwierdził Zbigniew KołoszycAndrzej Rutkowski
StoryEditorBydło mięsne

Dwa sezony wycieleń bydła mięsnego w roku. Co to daje rolnikowi spod Gorzowa?

08.07.2023., 15:00h
600 ha użytków zielonych, w tym duży udział pastwisk, to idealne warunki do hodowli bydła mięsnego, w żywieniu którego Zbigniew Kołoszyc stara się zastosować wypas w jak najszerszym wydaniu. Wszak jest to najtańsza forma utrzymania krów matek z cielętami, które na pastwiska wychodzą z początkiem maja.

Każda krowa, która idzie na wypas musi być wycielona

Ze względu na wypas, utrzymujemy sezonowość wycieleń. Zdecydowana większość krów cieli się na wiosnę, ponieważ stosujemy zasadę, że każda krowa, która idzie na wypas, musi być wycielona, tak aby już nie było wycieleń na pastwiskach. Jednocześnie wydzielamy oddzielną grupę krów rasy limousine, liczącą ok. 60 sztuk, które cielą się od końca sierpnia do połowy października. Zatem mamy dwa etapy wycieleń – wyjaśnił Zbigniew Kołoszyc.

Skąd rolnik wziął pomysł na dwa sezony wycieleń i dlaczego zdecydował się na to rozwiązanie?

Od wielu lat dwusezonowość wycieleń utrzymują hodowcy bydła mięsnego we Francji i się im to opłaca. Po pierwsze, dzięki temu rozwiązaniu nie mam zbyt dużego zagęszczenia wycieleń na wiosnę, co pomaga organizacyjnie poprowadzić stado. Po drugie, jesienne cielęta cechują się dużym poziomem zdrowotności, gdyż od sierpnia do października jest dobra pogoda na aklimatyzację, wszak temperatury są raczej umiarkowane, bez ekstremalnie wysokich czy też niskich. Kolejny plus związany jest ze sprzedażą. Większość hodowców w Polsce kryje kr...

Pozostało 80% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. czerwiec 2024 11:36