Ważnym czynnikiem decydującym o intensywności żywienia i długości opasania jest rasaBeata Dąbrowska
StoryEditorBydło mięsne

Kiedy należy zakończyć opasanie bydła?

06.03.2024., 14:00h
U młodych zwierząt w przyroście dziennym dominuje tkanka mięśniowa. W miarę dorastania, następuje odkładanie się coraz większej ilości tłuszczu. To z kolei sprawia, że zwiększa się wartość energetyczna przyrostów i na uzyskanie 1 kg przyrostu masy ciała trzeba dostarczać zwierzęciu coraz więcej energii, a opas staje się coraz mniej opłacalny. Kiedy zatem kończyć opasanie?

Opas należy zakończyć po osiągnięciu dojrzałości fizjologicznej bydła

Optymalnym terminem zakończenia jest okres dojrzałości fizjologicznej, czyli w momencie osiągnięcia przez zwierzę około 60% średniej masy ciała dorosłego osobnika danej rasy oraz spadku jego dziennych przyrostów do około 80% przyrostów maksymalnych.

Ile powinny wynosić dobowe przyrosty bydła podczas opasu?

W okresie opasu optymalne dobowe przyrosty masy ciała buhajków powinny wynosić od 900 do 1100 g. Przyrosty buhajków na poziomie 1000 g na dobę pozwalają uzyskać tusze o średniej zawartości 67% mięsa i 17% tłuszczu. Zwiększenie przyrostów do np. 1200 g i więcej, powoduje wzrost otłuszczenia do 17% i zmniejszenie się zawartości białka w tuszy.

Rasa bydła ma znaczenie przy opasaniu

Niemniej ważnym czynnikiem decydującym o intensywności żywienia i długości opasania jest rasa. Jeżeli bydło ras małych, wcześnie dojrzewających, będzie żywione dawkami wysokoenergetycznymi, to powodować to będzie niepotrzebne odkładanie się tłuszczu. Z kolei rasy późno dojrzewające mają większą zdolność odkładania białka, nawet po osiągnięciu znacznej wagi, dlatego mogą być żywione bardziej intensywnie przez dłuższy okres.

Intensywnego żywienia wymagają rasy: charolaise, limousine, simental, natomiast zdecydowanie mniej intensywnego: hereford, aberdeen angus, czy salers.

image

Ważnym czynnikiem decydującym o intensywności żywienia i długości opasania jest rasa

FOTO: Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. grudzień 2024 17:51