StoryEditorżywienie

Probiotyki sprzymierzeńcem w walce ze stresem cieplnym i produkcją mleka przez lochy latem

02.08.2020., 22:08h
Stres cieplny spowodowany wysoką temperaturą i wilgotnością jest niezwykle szkodliwy dla świń – prowadzi do zmniejszenia płodności i produkcji mleka u loch oraz zaburzeń trawiennych u prosiąt. Należy zatem ograniczać przegrzanie organizmu, które prowadzi do spadku produkcyjności oraz zaburzeń rozrodczości trzody chlewnej.
Spośród wszystkich zwierząt gospodarskich świnie są najbardziej wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Przewaga ciepła produkowanego w organizmie w stosunku do oddawanego do otoczenia może prowadzić do przeciążenia układu termoregulacyjnego zwierzęcia. Zmniejszenie mleczności loch karmiących i spadek jakości siary, a co za tym idzie – mniej odporne mioty, to jedne ze skutków przegrzania. Wyniki różnych badań pokazują, że w temperaturze 29°C u lochy spadek produkcji mleka wynosi aż 30%. Nawet lochy z najlepszych grup wykazują zmniejszenie wydajności mlecznej o 18%.

U loch karmiących utrzymywanych w gorących budynkach występuje pogorszenie apetytu oraz zmienia się skład mleka. Wpływa to negatywnie na przyrosty masy ciała i rozwój prosiąt. Ponieważ maciora pobiera mniej paszy, odbija się to niekorzystnie na jej późniejszej kondycji, a mioty, które się wówczas urodzą, będą słabe, o niskiej masie urodzeniowej, a potem odsadzeniowej.

Mleko u maciory jest gorszej jakości

Przy wzroście temperatury na porodówce do 28°C lochy karmiące mogą zmniejszyć pobranie paszy nawet o 40%. Zdarza się, że w czasie upałów locha karmiąca zjada poniż...
Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 00:45