Prosięta po odsadzeniu trudno trawią paszę z dużą ilością białka roślinnego, a zakwaszacze zapobiegają wywoływanym przez to biegunkomKatarzyna Sierszeńska
StoryEditorŚwinie

Dlaczego hodowcy coraz chętniej sięgają po zakwaszacze w odchowie świń?

19.08.2025., 15:00h

Zastosowanie zakwaszaczy w postaci kwasów organicznych bądź też ich mieszanin ogranicza występowanie biegunek, zwłaszcza na tle kolibakteriozy w okresie odchowu prosiąt, i poprawia strawność oraz wykorzystanie paszy, a tym samym tempo wzrostu świń. Jeden dzień biegunki u prosiąt powoduje wydłużenie tuczu o kilka dni, a problemy trawienne zwykle nie kończą się na jednym dniu.

Dlaczego prosięta potrzebują zakwaszenia paszy?

Sposobem na lepsze wykorzystanie paszy przez zwierzęta, a tym samym zwiększenie ich przyrostów masy ciała, jest poprawa strawności mieszanki oraz obniżenie pH w układzie pokarmowym. Prosięta słabo trawią skrobię, która jest podstawą energetyczną podawanej im paszy, ze względu na małe wydzielanie enzymów endogennych, szczególnie amylazy, dlatego ich żywienie po odsadzeniu należy do najtrudniejszych elementów odchowu. Przy przejściu na paszę stałą o dużej koncentracji składników pokarmowych i silnych właściwościach zasadowych następuje podwyższenie pH treści pokarmowej do 5,8–6,5 oraz wytworzenie warunków sprzyjających namnażaniu mikroflory patoge...

Pozostało 89% tekstu

Ten artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.

Zaloguj się, by czytać dalej.

Jeśli nie masz jeszcze konta na naszym portalu, zarejestruj się bezpłatnie i czytaj artykuły dla zalogowanych użytkowników.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 14:12