Mało liczne mioty oraz duża liczba martwych płodów lub słabych prosiąt mogą świadczyć o zakażeniu leptospirąDominika Stancelewska
StoryEditorChoroby świń

Leptospiroza zabija prosięta. Jakie są objawy?

24.05.2025., 15:00h

Leptospiroza stanowi istotne zagrożenie zarówno dla zwierząt, jak i ludzi. Może powodować duże straty w chowie trzody chlewnej, zwłaszcza że często przebiega w postaci zakażeń bezobjawowych, a wpływa na wyniki i rozród. To zakaźna choroba wywoływana przez Gram-ujemne bakterie.

Choroby zakaźne – ukryty koszt w produkcji świń

Choroby zakaźne są jednym z najważniejszych czynników pogarszających wyniki produkcyjne i prowadzących do spadku opłacalności chowu świń, a rozród najszybciej reaguje na pojawienie się w stadzie patogenu, zwłaszcza w przypadku schorzeń bezpośrednio związanych z układem rozrodczym. Każde odstępstwo od normy, jak brak rui bądź nieregularna ruja, mało liczny lub nieprawidłowo wykształcony miot czy poronienie, może być sygnałem wystąpienia choroby zakaźnej.

Czasami może się wydawać, że locha po prostu nie została skutecznie pokryta, tymczasem mogło dojść do zamierania zarodków na skutek występowania w stadzie choroby. Dlatego należy prowadzić systematyczny monitoring stanu zdrowotnego zwierząt oraz wyników produkcyjnych, by szybko reagować na wszelkie odstępstwa i nieprawidłowości.

Zakażenia, które uderzają w rozród świń i wyniki ekonomiczne gospodarstwa

Choroby powodujące zaburzenia w rozrodzie świń cechują się bardzo podobnymi, często trudnymi do rozróżnienia objawami klinicznymi. Mogą być powodowane przez zakażenia bakteryjne, a zaniedbanie bądź zignorowanie najdrobniejszych nawet zmian w prawidłowym przebiegu rozrodu może prowadzić do strat w produkcji.

Chorobą wywoływaną przez bakterie jest leptospiroza, która często w chlewniach przebiega w postaci bezobjawowej. Objawy w stadach trwale zakażonych są bardzo delikatne.

Ze względu na fazowe siewstwo leptospir infekcja występuje ze zmiennym natężeniem i problemy z płodnością loch mogą się przedłużać lub nasilać. W przypadku zakażeń loch prośnych dochodzi do poronień w ostatnich dniach ciąży. Innym objawem jest rodzenie się miotów w całości martwych, zmumifikowanych lub słabych prosiąt, które wkrótce po urodzeniu padają. Roniące maciory uodparniają się i rozsiewają leptospiry wraz z moczem.

image
Mało liczne mioty oraz dużo martwych płodów czy słabych prosiąt mogą świadczyć o zakażeniu leptospirą
FOTO: Dominika Stancelewska

W wyniku zakażenia leptospirozami może występować bezmleczność loch. Problem nasila się w momencie wejścia drobnoustroju do stada wolnego od tej choroby. Leptospiroza trwająca 4 miesiące w stadzie utrzymującym 300 loch doprowadziła do spadku produkcji o 1,3 prosięcia na lochę rocznie, czyli sprzedano o 400 świń mniej.

Narażone są, oczywiście, lochy prośne, u których może dochodzić do późnych poronień (powyżej 90. dnia ciąży), jak również do powtórek rui. W przypadku innych grup technologicznych choroba objawia się pogorszeniem ogólnego stanu zdrowia, gorączką, utratą apetytu i osowiałością. Najczęściej objawy ogólne ustępują samoistnie. Zakażone świnie mogą jednak siać do środowiska przez wiele lat.

Gryzonie są najczęstszymi wektorami groźnych chorób

W przypadku leptospirozy rezerwuarem drobnoustrojów są gryzonie, które roznoszą patogeny niebezpieczne dla świń. Poza tym jest ona zoonozą, czyli chorobą, którą poprzez kontakt ze zwierzętami może zarazić się człowiek. Odgrywa więc też rolę jako jedno z ważnych zagrożeń dla zdrowia ludzi.

Najprostszą drogą zarażenia jest przewód pokarmowy, ale może do niego dojść również przez uszkodzoną skórę lub błony śluzowe.

Jak długo leptospiroza może utrzymywać się w stadzie świń?

Leptospiry atakują w szczególności nerki, gdzie się zasiedlają i rozmnażają. Mogą być wydalane z moczem nawet przez 2 lata, choć najwyższe siewstwo jest w czasie pierwszego miesiąca po zakażeniu. Leptospiry utrzymują się również w macicy ciężarnych loch. Często dochodzi do wewnątrzmacicznych zakażeń płodów w drugiej połowie ciąży. Wykazano też zakażenie osesków za pośrednictwem mleka lochy.

Łatwiejsza diagnostyka leptospirozy

Naukowcy z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie we współpracy z naukowcami z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii z Uniwersytetu Jagiellońskiego opracowali metodę diagnostyczną, która może okazać się przełomowa w identyfikacji bakterii wywołującej leptospirozę.

 

Metoda polega na ustaleniu składu cukrowego lipopolisacharydu obecnego na powierzchni komórek tych bakterii, który decyduje o zaklasyfikowaniu wyizolowanego szczepu do jednego z wielu serowariantów tych patogenów. Prawidłowa identyfikacja serowariantów leptospir obecnych w danym regionie stanowi klucz do skutecznego doboru szczepionek przeciwko tej chorobie. Nowa metoda pozwala na szybszą i tańszą identyfikację wyizolowanych bakterii, bez konieczności stosowania surowic odpornościowych pozyskiwanych od królików. Stworzono narzędzie, które eliminuje wiele obecnych ograniczeń w identyfikacji tych bakterii.

 

Spośród 70 znanych gatunków leptospir kilkanaście ma właściwości patogenne, prowadzące do rozwoju leptospirozy. Nosicielami choroby są zwierzęta gospodarskie, ale także gryzonie oraz zwierzęta domowe. Naukowcy obserwują ostatnio wzrost liczby przypadków zakażeń u psów, które przebiegają w sposób bardzo gwałtowny, często prowadząc do śmierci.

Dominika Stancelewska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. czerwiec 2025 05:57