Brazylia nie wyhamowuje z produkcją wieprzowiny
W rozwoju produkcji świń w Brazylii znacząco pomagają wzrost eksportu i stabilna konsumpcja wieprzowiny w kraju, wynosząca 19 kg na osobę. W 2024 roku eksport wzrósł do 1,35 mln ton, a w 2025 roku może osiągnąć 1,45 mln ton, co oznacza wzrost o 7,4%.
Gdzie Brazylia eksportuje swoją wieprzowinę?
Brazylia eksportuje wieprzowinę do 89 krajów, przeznaczając około 24% swojej produkcji za granicę. Według danych z 2023 roku, głównym kierunkiem wywozu brazylijskiej wieprzowiny była Azja, stanowiąc 67% całości eksportu, co odpowiada 815 356 tonom. Na drugim miejscu znalazła się Ameryka z eksportem na poziomie 20% (240 468 ton), dalej Afryka odbierająca 8,34% eksportu (101 440 ton). Eksport na rynek europejski poza kraje członkowskie UE osiągnął 0,76% (9258 ton). Unia Europejska stanowi jeszcze mniejszą część dla brazylijskich dostaw.
Porozumienie z Singapurem: eksport wieprzowiny mimo ryzyka afrykańskiego pomoru świń
Brazylia liczy na dalsze zwiększenie wolumenu sprzedaży do Azji. Właśnie zapewniła sobie możliwość sprzedaży mięsa wieprzowego do Singapuru nawet w przypadku wybuchu afrykańskiego pomoru świń. To efekt podpisania przez tamtejsze ministerstwo rolnictwa porozumienia z władzami Singapuru o regionalizacji. Porozumienie już obowiązuje i pozwala na kontynuację handlu, pod warunkiem że choroba będzie występować w określonej strefie, a środki kontroli będą zgodne z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (WOAH).
Dla Brazylii dostęp do jednego z najbardziej wymagających rynków w Azji stanowi okazję do dalszego rozwoju handlu. Singapur był piątym co do wielkości rynkiem docelowym brazylijskiego eksportu wieprzowiny w 2023 roku. Wysłano tam ponad 64 tys. ton tego mięsa, co oznacza, że na tamtejszy rynek trafiło nieco ponad 5% całości eksportu wieprzowiny z Brazylii.
Produkcja wieprzowiny w Brazylii od 1980 roku wzrosła o ponad 440% z 995 tys. ton do 5,35 mln ton w 2024 roku.
Dominika Stancelewska
