Wiktor Antuszewicz sprawdził sektor po sektorze, jak powietrze rozchodzi się w poszczególnych pomieszczeniach. Na zdjęciu z gospodarzem Sławomirem Melibrudą oraz lekarzem weterynarii Magdaleną RajskąDominika Stancelewska
StoryEditorReportaż z gospodarstwa

Rolnicy z Mazowsza zrobili audyt wentylacyjny w chlewni. Jakie wyniki?

23.05.2025., 15:30h

Wentylacja jest jednym z najistotniejszych elementów wyposażenia chlewni, gdyż mikroklimat wpływa na zdrowie i produkcyjność świń. Skutki niedomagań w tym zakresie można zaobserwować najczęściej w postaci pogorszenia wyników produkcyjnych i zdrowotności zwierząt. Agnieszka i Sławomir Melibrudowie zdecydowali się sprawdzić działanie systemów wymiany powietrza w poszczególnych sektorach i budynkach dla świń.

Nowoczesna hodowla trzody chlewnej w Bryskach – ponad 200 loch, własne pasze i sprzedaż prosiąt

Agnieszka i Sławomir Melibrudowie z Brysek w gminie Rościszewo, w powiecie sierpeckim utrzymują 210 loch, od których produkują zarówno prosięta, jak i tuczniki.

W 2007 roku powstał pierwszy zupełnie nowy budynek na 110 loch, a w 2016 roku kolejny na podobną liczbę macior i prosiąt – w części postawiono go od podstaw, a w części ze zmodernizowanego budynku. W między­czasie w 2012 roku powstała też tuczarnia na 1000 stanowisk. Nie wystarcza to jednak, aby doprowadzić do końca tucz wszystkich zwierząt. Żeby zamknąć cykl produkcyjny, konieczne byłoby wybudowanie dodatkowej tuczarni. Dziś około połowy prosiąt trafia na sprzedaż.

W obu chlewniach dla loch znajdują się po dwie komory porodówki po 14 kojców. W nowszym budynku maciory są utrzymywane na podłodze w pełni rusztowej. Ruszt pod lochą jest żeliwny, co sprawia, że jest jej chłodniej.

Zastosowana w pierwszej chlewni na połowie kojca pełna betonowa podłoga, a na pozostałej części ruszt plastikowy gorzej się sprawdzają i trudniej na nich utrzymać czystość – mówi Sławomir Melibruda.

image
Rolnicy zdecydowali się na audyt wentylacyjny, gdyż zauważyli, że pojawiły się przypadki martwicy uszu u prosiąt w kojcach usytuowanych przy wejściu do odchowalni
FOTO: Dominika Stancelewska

W gospodarstwie postawiono na bardzo dobre żywienie świń. Wszystkie pasze rolnicy produkują sami, również prestartery. Na 70 ha ziemi uprawiają zboża i kukurydzę, która w postaci suchego ziarna trafia do pasz dla prosiąt.

Gospodarze stosują też preparat wiążący mykotoksyny – nie tylko w paszach dla loch, ale również dla prosiąt. Wybierają koncentraty zawierające komponenty o dużej strawności i przyswajalności białka, na bazie których wytwarzane są mieszanki paszowe.

Wentylacja w chlewni – jak działa wentylacja nawiewna korytarzowa?

W produkcji trzody chlewnej wykorzystano wentylację mechaniczną podciśnieniową – wentylatory zasysają zanieczyszczone powietrze z budynku, a na jego miejsce otworami nawiewnymi napływa świeże powietrze. Średnica wentylatorów jest uzależniona od grupy techno­logicznej.

System jest sterowany komputerowo, zależnie od panującej temperatury. Powietrze najpierw dociera kanałami do korytarza przejściowego i z niego do pomieszczeń dla świń, co powoduje, że jest ono ogrzewane lub schładzane w centralnym korytarzu, zanim wejdzie do komory. Gospodarze zastosowali w chlewniach jako wloty powietrza otwory w drzwiach do poszczególnych komór.

Pozostało 74% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. czerwiec 2025 22:13