W celu kontrolowania zakażeń lub ograniczenia wydalania bakterii przez bezobjawowych nosicieli można stosować szczepienia. Badania pokazują, że są skuteczne w zwalczaniu problemów związanych z najbardziej patogennymi dla świń serotypami Salmonella choleraesuis i Salmonella typhimurium.Pexels
StoryEditorChoroby świń

Salmonelloza u świń: jakie daje objawy i jak jej zapobiegać?

07.03.2024., 14:00h
Salmonelloza jest jedną z najczęściej zgłaszanych chorób odzwierzęcych u ludzi, stanowi więc realne zagrożenie. Do 2019 roku zajmowała trzecie miejsce wśród chorób przenoszonych przez żywność, a teraz jest już drugą najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą. Od 10 do 20% przypadków salmonellozy u ludzi przypisuje się spożyciu wieprzowiny. Dlatego tak ważne jest minimalizowanie rozprzestrzeniania się bakterii w gospodarstwach trzody chlewnej. Aby ograniczyć ryzyko zakażenia wieprzowiny, kilka krajów wprowadziło już programy monitorowania salmonelli u świń, a gospodarstwa są podzielone na kategorie według poziomu zakażenia.

Z artykułu dowiesz się:

  • Które serotypy salmonelli występują najczęściej w stadach świń?
  • Jakie objawy występują przy różnych typach salmonellozy świń?
  • Jak można potwierdzić obecność salmonelli w stadzie?
  • Jak dochodzi do zakażeń i w jaki sposób patogen się rozprzestrzenia?
  • Zasady profilaktyki salmonellozy w chlewni

Salmonella dotyka nawet 90% stad świń

Salmonelle to bakterie, wśród których rozróżnia się łącznie ponad 2500 serotypów. Światowe badania pokazują, że nawet 90% stad trzody chlewnej może być zakażonych jednym lub kilkoma serotypami. W Europie odsetek ferm, z których izoluje się pałeczki salmonelli, kształtuje się na poziomie 10–30%, podczas gdy na kontynencie amerykańskim jest dwukrotnie wyższy.

Serotypy takie jak Salmonella typhimurium i Salmonella Enteritidis nie są specyficzne dla żywiciela i mogą powodować choroby u różnych gatunków zwierząt. Inne z kolei występują tylko u jednego, jak Salmonella choleraesuis u świń, gdyż rzadko wywołuje zachorowania innych zwierząt. Niektóre typy salmonelli nie szkodzą więc trzodzie chlewnej, podczas gdy inne powodują ciężkie zachorowania, przy czym wszystk...

Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 02:13