StoryEditorŚwinie

Zdrowsze jelita dzięki fermentacji paszy

11.11.2018., 15:11h
Dodatek zakiszonej kukurydzy w paszach dla loch w okresie laktacji może zwiększyć wydajność macior i poprawić odchów prosiąt. Probiotyki wytworzone w czasie fermentacji, jak również te dodawane do pasz, wpływają znacząco na zdrowotność rosnących świń.

Pasza przefermentowana jest lepsza?

Mikrobiologiczna fermentacja z wykorzystaniem bakterii jest zdolna do unieczynniania związków antyodżywczych, niestrawionych składników paszy, zapewniając jednocześnie probiotyki i ich metabolity. Wiadomo, że żywienie przefermentowaną paszą zwiększa biodostępność składników odżywczych, poprawia równowagę mikrobiologiczną i stan zdrowia jelit. Przeprowadzono dwa doświadczenia, aby zbadać wpływ karmienia fermentowanych mieszanek paszowych z udziałem kukurydzy i śruty sojowej oraz bakterii Bacillus subtilis i Enterococcus faecium na wydajność loch karmiących i prosiąt.

W doświadczeniu 60 macior od 111. dnia ciąży do odsadzenia prosiąt zostało podzielonych na trzy grupy. Pierwszą kontrolną żywiono paszą na bazie kukurydzy i śruty sojowej, drugą – mieszanką z 7,5% udziałem zakiszonego surowca i trzecią – z 15% udziałem fermentowanej paszy. Wyniki wykazały, że podawanie trzeciego rodzaju paszy zwiększyło przyrosty i wagę odsadzonych prosiąt oraz zredukowało odsetek biegunek u osesków. Mniejszy był także ubytek tkanki tłuszczowej u loch w ostatniej grupie w porównaniu z grupą kontrolną, pomimo większej produkcji mleka przez lochy. Czas od odsadzenia do rui był większy u macior z grupy kontrolnej, więc żywienie zakiszoną paszą poprawia rozrodczość loch. Dieta z 7,5% zakiszonego surowca nie miała wpływu na wydajność loch oraz odchów prosiąt.

Probiotyki dla prosiąt

Dodatek probiotyków do pasz poprawia też wyniki odchowu prosiąt. Suplementacja probiotyczna może być elementem ochronnym mającym na celu złagodzenie biegunki, ale wyniki podawania probiotyków mogą zależeć od specyficzności gatunku gospodarza. U prosiąt odsadzonych w 28. dniu życia podawano w jednej grupie probiotyk pochodzenia mlecznego (Lactobacillus acidophilus), a w drugiej probiotyk pochodzący od świń (szczep FT28 Pediococcus acidilactici). Probiotyki podawano jako sfermentowane w dawce 200 g/świnię/dzień.


Fot. Dominika Stancelewska
  • Probiotyki zawarte w paszy bezpośrednio podawanej prosiętom, jak też tej stosowanej w żywieniu loch w okresie laktacji, wpływają znacząco na lepszy odchów osesków

Bakterie od świń lepsze

Podawanie preparatów od odsadzenia do uboju wpłynęło na zwiększenie dziennych przyrostów masy ciała oraz poprawę współczynnika wykorzystania paszy. Wzrosła liczba bakterii kwasu mlekowego oraz bifidobakterii w kale, podczas gdy populacja Escherichia coli i Clostridia zmniejszyła się w grupach otrzymujących probiotyki. Stężenie kwasu mlekowego w kale było najwyższe u świń karmionych paszą z pochodzącym od świń szczepem Pediococcus acidilactici. Obydwa suplementy probiotyczne (pochodzenia mlecznego i od trzody chlewnej) obniżały liczbę biegunek u prosiąt po odsadzeniu, jednak szczep Pediococcus acidilactici był skuteczniejszy niż Lactobacillus acidophilus. Zaobserwowano zwiększoną wysokość kosmków jelitowych przy podawaniu obu suplementów probiotycznych.

Bakterie probiotyczne pozyskane od trzody chlewnej były bardziej skuteczne w kontrolowaniu biegunek i utrzymaniu kwaśnego środowiska w jelitach. W związku z tym stosowanie drobnoustrojów wyizolowanych od gospodarza jako probiotyków jest lepszą metodą do utrzymania zdrowia i wydajności zwierząt, zwłaszcza w okresie stresu związanego z odsadzeniem.

Dominika Stancelewska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 00:01